„Magyarország a Pak II. projektet a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény előírásait maradéktalanul betartva, kétoldalú kormányközi megállapodás keretében valósítja meg” - írta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Széll Bernadett független országgyűlési képviselő a szerbek esetleges beszállására vonatozó kérdésére válaszolva.

A parlament honlapján megjelent miniszteri válasz szerint a kormány az eredeti terveknek megfelelően valósítja meg a Paks II. projektet is.

A miniszter szerint a szerbek beszállási tervének és közvetlen áramvásárlásának akadályát jelenti az is, hogy az Európai Bizottság csak úgy hagyta jóvá a Paks II. terveit, hogy az abban majdan megtermelt áramot transzparens módon a piacon kell értékesíteni. "Hazánk az új blokkok által termelt villamos energiát a magyar szervezett villamosenergia-piacon, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által felügyelt transzparens aukciókon értékesíti majd" - írta a Portfolio cikke szerint a miniszter.

A lap szerint ugyanakkor elképzelhető lenne, ha a szerbek a meglévő Paks I.-be szállnának be, mindössze 10-15 éves távra. Pénteken a szerb miniszterelnök-helyettes, Zorana Mihajlovic, a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a következő 20 évben összesen legalább 17 milliárd eurót költenének megújuló energiás kapacitások kiépítésére, víz-, nap- és szélerőművek kiépítésére. A Portfolio szerint ezeknek a szerb megújuló energiás kapacitásoknak a megépüléséig jól jöhetne nekik a stabil áramtermelési forrás, a paksi áram egy része is.