Kovács Pál, aki évekkel ezelőtt, még energetikai államtitkárként egy üzleti fórumon nem csak Paks II., de Paks III. és Paks IV. szükségének víziójával is rémisztgette egy üzleti fórum résztvevőit, a 2014-es választások után nyom nélkül eltűnt az államigazgatásból. Aszódi Attila kirágását követően reaktivizálódott, mint Süli János miniszter államtitkára, és időnként felmondja a beruházással kapcsolatos egyik-másik közhelyet.

Most Szocsiban, a Roszatom rendezvényén állt ki Kovács Pál az eseményről tudosító Világgazdaság újságírója elé azzal, hogy - afféle finomhangolásként - egy teljesen más hűtési struktúra megtervezésével fogalatoskodnak, mint amire eddig a Paks II. terve épült. A VG azt írta: az államtitkár elmondása szerint a kiegészítő munka a Paks II. Zrt. bevonásával zajlki, és a problémára az oroszoknak "számos, a gyakorlatban jól vizsgázó megoldása van"; bár ezeket még hozzá kell igazítani a helyi adottságokhoz. Kovács konkrétumot nem közölt, ám a napilap így is arról értesült, hogy esélyes egy új, medencés hűtőrendszer létesítése.

Pont ezt jövendölte meg négy éve Jávor Benedek EP-képviselő, aki a hírre ezt a szöveget is kiposztolta a Facebook oldalára: "Nem lett volna egyszerűbb az elején belátni, hogy igazam van, mint apránként, több száz, vagy ezer milliárd forint elköltése után beismerni, hogy teljesen abszurd feltételezésekkel vágtak bele a bővítésbe?"

Jávor emlékezetett rá: a Paks II. környezeti hatástanulmányát elemző anyaga 4 éve azt állapította meg, hogy a két új reaktorblokk hűtése nem megoldott, és ha úgy épül meg a rendszer, az túl fogja melegíteni a Dunát. Ennek elkerüléséhez pedig kiegészítő megoldások szükségesek, melyek azonban "további súlyos pénzeket jelent majd az eredeti árhoz képest" - írta az eu-s képviselő.

A kiegészítő megoldás szükségét a tavaly nyári, rekordalacsony dunai vízállás, és az Energiaklub mérései alapján megkérdőjelezhető módon a magas vízhőmérséklet ellenére le nem állított reaktorok esete bizonyítja. Noha a hivatalos kormányzati kommunikáció korábban azt hangsúlyozta, hogy a Dunával önmagában garantált, hogy az évszázad végéig biztosítható a hűtővíz igény (illetve, hogy a legalacsonyabb vízállás esetén rendelkezésre álló vízhozam is bőven kielégíti a paksi atomerőmű és a két új blokk hűtővízigényét), de erről mára kiderült, hogy ez nem igaz.

Pontosan ezt állította korábban Jávor Benedek is.

A Paks II. Zrt. máig nem közölte, hogy a tervezésnél pontosan milyen dunai vízállásokkal kalkuláltak, de a Portfolio most úgy látja, ez a probléma érdemben hozzájárulhat az engedélykérelmek csúszásához, illetve ahhoz a belső vitához is, melynek Aszódi Attila kirúgása lett a vége.