Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A paksi atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel" - jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára. A délelőtt 10 órakor megjelent minisztériumi közleményt az MTI és a magyar sajtó jelentős része leközölte, ám a magyar villamos energia rendszert monitorozó oldalakon ez a végeredmény még órákkal később sem vált láthatóvá. 

A Paks-1 blokk éves nagy karbantartása augusztus elején kezdődött, és mint arról több tételben és összefüggésben is megírtunk: a javítás nem tudott az előre jelzett időpontokban befejeződni - sem szeptember végén, sem az utóbbi napokban. A magyarországi villamos energia termelésről közölt hivatalos adatok  13.00 órakor a következő képet mutatták:

Kép: MAVIR

A kék sáv mutatja a paksi termelést, és az továbbra is konzekvensen azt jelzi, hogy nem négy, hanem három blokk termel. És ezt erősíti meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) oldalán 12.51-kor rögzített adatai szerint is 0 MW termelés zajlik a Paks-1 blokkal.

Kép: Napi.hu

Az ellentmondást tovább erősíti, hogy az energetikai piac bennfentes információit naplózó Inside Information legfrissebb információja a paksi erőművel kapcsolatosan az, hogy délelőtt 9 óra előtt pár perccel ismét módosították a Paks-1-re vonatkozó javítás befejezési határidőket, az egyik "gép" (generátor) ma éjjel, a másik október 8-án, hajnal 5 órára módosították. Egyelőre nyoma sincs annak, hogy az erőmű mind a négy blokkja termelne.

Ha van megoldókulcs erre az ellentmondásra, akkor az az lehet, hogy Steiner Attila valójában nem a termelés visszaállásáról beszélt, hanem amikor arról beszélt, hogy "minden blokk üzemel", az valójában nem feltétlenül jelenti a termelésbe visszaállást is. Ha a javítások után a Paks-1 reaktort valóban újraindították, akkor az eddig látottak alapján a termelésbe visszaálláshoz sokkal több időre van szüksége, minthogy az energiamix ábrákon ez gyorsan látható is legyen. 

Különböző forrásokból úgy értesültünk, hogy a mai menetrendben "valamikor délután" már szerepel a negyedik blokk termelésének kezdete, de hogy mikor fog a Paks-1 500 MW teljesítményen üzemelni, az továbbra is kérdéses. A két generátorból az egyik ugyanis továbbra is javítás alatt áll, és a munkák befejeztét szombat hajnalra ígérik a szakemberek.

[Update: a Mavir adatai és azz OAH hivatalos közlése alapján a Paks-1-es blokk 20.00 órakor még mindig 0 MW-ot adott a hálózatra.]

[Update2: a hivatalosan közzétett rendszerirányító adatok szerint a Paks-1 blokk péneken hajnal 2 óra körül kezdett el termelni. A felskálázás reggel 8 óra után elérte a 187 MW-ot, majd visszaesett 176 MW-ra. Hajnalban óránként jelentettek javítási idő hosszabbítást a jelek szerint most már tényleg üzemelő egyik generátoron - a másik javítási haráidejét viszont  ismét megtoldották - igaz, csak 2 órával, így szombaton 7 órakorra ígérik annak működésbe állítását.]