Májusban fogadta el a kormány a hidrogénstratégiát, amelynek célja, hogy áttekintést nyújtson a döntéshozóknak a hidrogén-értékláncról, valamint, hogy ezen belül beazonosítsák, mely területekre összpontosítsák a kormányzati ösztönzőket - mondta Steiner Attila, az ITM energiapolitikáért felelős államtitkára az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás részeként az ITM által szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című szakmai konferencián.

Fontos feladat még a hidrogén előállításának zöldítése, ugyanis - bár vannak környezetkímélő előállítási módok - az országban többnyire fosszilis tüzelőanyagok segítségével állítják elő a hidrogént - jegyezte meg az államtitkár. A lehetséges megoldások közül példaként említette, hogy fel lehetne használni hidrogén előállítására a paksi atomerőműben termelt éjszakai áram többletét.

Két hidrogén völgyet alakítanak ki Magyarországon

Az államtitkár szerint Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén: több mint 6 milliárd köbméter földgáztárolási kapacitás van az országban és a földgázhálózat is jól kiépített. Fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni. Ugyanakkor Steiner jelezte, már indultak pilot projektek a kérdés tisztázására.

Ezen felül célul tűzték ki, hogy két hidrogén völgyet is kiépítenek az országban: az egyiket Paks-Dunaújváros, a másikat Miskolc térségében. A völgyekben a tervek szerint megjelennek majd a hidrogénellátási lánc, a hidrogén ökoszisztéma különböző elemei.

A hidrogénre már nem csak mint energiahordozóra tekintenek, hiszen a hidrogén az energia tárolásában is segíthet.

Az államtitkár úgy vélte, mindezek miatt a 2050-re kitűzött klímacél eléréséhez is szükség van hidrogénre - írta az MTI.