A kormány a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokk (blokkok) megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány azt a célt tűzte ki, hogy előkészíti a paksi telephely új, két blokkból álló bővítését, hogy azok 2020 és 2030 között üzembe lépve hatékonyan hozzájárulhassanak a nemzetgazdaság fenntartható fejlődéséhez. Ennek megvalósításával a magyarországi nukleáris kapacitás további évtizedekre fenntarthatóvá válik, miután a jelenleg működő blokkok 2037-ig leállításra kerülnek - fogalmaznak.

A hazai ellátásbiztonság, árstabilitás garantálása atomerőművi blokkok létesítését teszi szükségessé a közlemény szerint. A részletes rendszervizsgálatok alapján 2020-2030 között a hazai rendszerbe 2-3000 megawatt atomerőművi kapacitás beépíthető és kihasználható; a számítások alapján csak ezzel biztosítható a fogyasztói árak minimalizálása, a világpiaci tüzelőanyag áraktól csekély mértékben függő fogyasztói árstabilitás - állítja az Iroda. Az atomerőművi blokkok létesítését indokolja a klímavédelmi követelmények által elvárt széndioxid kibocsátás csökkentés is.