Augusztusban a kánikula és az alacsony vízállás miatt annyira felmelegedett a Duna, hogy a víz hőmérséklete elérte a blokkok üzemeltetésére vonatkozó adminisztratív korlátot. Ez törvényileg 30 fokban van meghatározva a kiengedett hűtővíz esetében, mert efölött súlyos kárt okozhatna az élővilágnak a kiengedett mennyiség.

A G7 viszont korábban arról írt, hogy lehetett volna hivatalos mérés során is 30 fok feletti hőmérsékletet regisztrálni a Dunában, de egy jogi kiskapunak köszönhetően nem abban az időszakban mértek, amikor a legmelegebb a folyó. Ugyanis még az előtt vizsgálták a hőmérsékletet, hogy a Duna elérte volna a maximális napi melegségét. Ezt akkor az erőmű üzemeltetője, valamint Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár is tagadta, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig egyenes rémhírnek nevezte, azt állítva, hogy semmi baj nem történt, minden szabályos volt, az emberek és a folyó nem voltak veszélyben.

Viszont Pakson már korábban is sejtették, hogy valószínű az olyan időszak, amikor tartósan 30 fok felett van a folyó hőmérséklete. Egy áprilisban kihirdetett zárt közbeszerzésben kerestek megoldást a problémára, ráadásul a szövegben élesen fogalmaztak a gondról. "Az általános időjárási trendek szerint a szélsőségek gyakorisága nő, illetve a folyamatos medersüllyedés és az ezzel egyidejű, trend jellegű hőmérsékletemelkedés (globális felmelegedés) hatása a kibocsátási korlátok betartása mellett kihat a blokkok üzemére és üzemeltetésére" - fogalmazták meg a gondot.

A portál mostani összesítése alapján a közbeszerzés kiterjed olyan feladatokra is, hogy a győztes a jövőben mások mellett vizsgálni fogja évi négy alkalommal a hűtővízcsatornákat és a folyam paksi szakaszát, szintén minden évben négyszer a Duna Paks és Mohács közötti szakaszát, félévente a hidegvízcsatorna medrét és üledékét, évente hatszor a kibocsátott hűtővizet különböző üzemállapotok mellett, a blokkok visszaterhelésének hatásait, a biztonsági hűtővízrendszereket, a környező horgász- és halásztavakat és a Pakstól közel 20 kilométerre lévő faddi vízátvezetést is. Emellett a hőmérsékletmérő rendszerek karbantartását, illetve különböző berendezések működésének értékelését is elvárták a nyertestől.

A győztes Inno-water Zrt. 180 millió forintért vállalja a feladatot.

A fotó forrása: MVM Paks/atomeromu.hu.