Az alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. 115,9 millió forint, az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. 205,5 millió forint adózott eredménnyel zárt.

A jó teljesítményt főképp az átgondolt befektetési politikával magyarázták, ezzel ugyanis hosszú időszakra biztosított a sikeres gazdálkodás. Az Optima eddigi vagyonkezelési stratégiáját és döntéseit a piaci fejlemények visszaigazolták, az alapítványi vagyon folyamatosan nőtt - idézi az MTI a közleményt.

Az alapítvány 266,4 milliárd forinttal kezdett, azóta a gyarapodással párhuzamosan 11,9 milliárd forinttal támogatott több mint 1600 oktatási és tudományos pályázatot. Vagyonukat a rájuk vonatkozó szabályok alapján kötelesek megőrizni, csak a hozamát használhatják fel.

Az Optima ehhez úgy járul hozzá, hogy biztonságos, de magas hozamú befektetéseket keres az alapítványi vagyon számára. 2021-ben például megvásárolták a Budapesti Metropolitan Egyetemet, amely így megbízható tulajdonosi háttérre támaszkodva Európa meghatározó felsőoktatási intézményei közé emelkedhet - tették hozzá.