Tudomásul kell venni, hogy mind a világgazdaságban, mind a magyar gazdaságban véget ért egy korszak: 2020 elején megszakadt egy tíz éven át tartó gyors és kiegyensúlyozott növekedési szakasz. S a mai turbulenciákban nyilván az kap nagyobb ütést, aki a legkevésbé készült fel a bajokra és nem barátokat, hanem ellenségeket gyűjtött magának - fogalmazott Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a napilapnak.

Idén 14-15 százalékos átlagos drágulás várható, de a nagyobb baj, hogy jövőre még gyorsul az infláció. Idén ugyanis az első 8 hónapot még nem terhelték a rezsiáremelések, ami a viszonylag alacsony bázis miatt jelentős áremelkedést eredményez 2023 első nyolc hónapjában. Januártól már mindenképpen el kell törölni az üzemanyagársapkát, ez is meglöki az inflációt. Az év elejét várhatóan jóval 20 százalék feletti inflációval indítjuk, amely csak az év második felére mehet le tíz százalék alá, ezért az éves drágulás átlaga magasabb lesz 2023-ban, mint idén - hangzik a prognózis.

Jelenleg a magyar állam, a magyar költségvetés nem képes arra, hogy az energiaárak emelkedésének következményeit tompítsa, mert már korábban kiköltekezett. Nagyon rossz a helyzet, a magyar állam drágán kap hitelt, de ott még nem tartunk, hogy ne tudná pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni - véli a közgazdász.

Nem volt jó ötlet a sok ársapka

A benzinársapka az embereket nem ösztönözte megtakarításra, sőt túlfogyasztást okozott egy olyan termékből, amelynek jelentős szerepe van az ország drámai fizetésimérleg-hiányának a kialakulásában.

Az élelmiszerárakra húzott sapka még ennél is kártékonyabb: nem védtek meg senkit a befagyasztott csirke-farhát árak, mivel a többi termék ára ennek megfelelően emelkedett. A másik nagy hiba az extraprofitadónak nevezett adóteher kivetése a kiskereskedelmi láncokra -mondta Palócz.

Először is az árstopokat el kellene törölni – az élelmiszerárakban ez már nem okozna érdemi többletet. A benzin árát is fel kell szabadítani és akkor kevésbé kellene szaladgálni az oroszokhoz, hogy adjanak fizetési haladékot.

Másodszor be kell fejezni az értelmetlen piszkálódást az EU-val szemben. A magyar kormány egyetlen esetben képviselte az unióval szemben a magyar gazdaság érdekeit, amikor elérte, hogy az orosz vezetékes olajszállításokat kivették az embargó alól - mondta a közgazdász a Népszavának.