Mindennek az emberek fizetik meg az árát, és nem szerencsés, ha a devizahiteleseket azoknak az adóforintjából mentik meg, akik nem vettek fel ilyen kölcsönt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Palócz Éva, hozzátéve: ez is egyfajta újraelosztás. Nagyon gyakran a felelősen gazdálkodóktól veszik el a pénzt, amelyet a nem mindig felelősen gazdálkodóknak adnak oda.

Ráadásul ez precedenst teremt - figyelmeztetett a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, a szolidaritásnak is megvannak ugyanis a korlátai, hiszen nem egy esetben olyanokról van szó, akik nagyon felelőtlenül vettek fel hitelt.

Annak, hogy az emberek devizában adósodtak el, legföljebb "felelőse" van; egy olyan folyamatról van szó, amely nem magyar jelenség - csak annyi a "hungarikum", hogy nálunk, a svájci frankban történő eladósodás a fő probléma.

Példaként hozott fel egy riportalanyt, aki arról panaszkodott, hogy régen kilencven ezer forintot keresett, és 50 ezer forint volt a törlesztő-részlete; most csökkent a fizetése, a részlet pedig emelkedett. "Azt gondolom, hogy aki 90 ezer forintot keres, annak nem lett volna szabad 50 ezres törlesztő-részletet vállalnia" - jelentette ki a közgazdász.

Emlékeztetett: a globális válság egyik oka, hogy mindenhol iszonyatosan eladósodtak az emberek, és az államok ezt támogatták a bankrendszer liberalizálásával. A "fogyasszunk!" életérzésnek sem az állam, sem a központi bank nem próbálta sehol útját állni.

Szigorúbban vissza kell fogni az állami kiadásokat

A közgazdász szerint most mindenki leginkább abból indul ki, hogy az emberek a jövedelmükből többet fognak megtakarítani, és kevesebbet költeni. Ez a magyar bruttó hazai terméket (GDP) mérsékli, de az adóbevételek közül csak a fogyasztási alapúakat - áfa - csökkenti, a jövedelemadó-bevételt nem módosítja - magyarázta a közgazdász.

A magyar GDP vártnál lassúbb növekedése miatt önmagában Palócz Éva szerint nem kell súlyos megszorításokat bevezetni az idén - és sokat már nem is nagyon lehet tenni. Az állami kiadásokat viszont mindenképpen muszáj még szigorúbban visszafogni - vélekedett a szakértő, aki szerint ilyen nagy baj esetén a sokat szidott fűnyíróelvet kell alkalmazni.

Nagyobb probléma ennél a jövő évi költségvetés, amelyben komolyabb lyuk tátong. Idén "besegített" 528 milliárd forint a magány-nyugdíjpénztári vagyonból, amelyet folyó kiadásként beterveztek - ez azonban egyszeri bevétel, ilyen többet nem lesz, jövőre valahogy kompenzálni kell a kiesését.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!