Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank eddigi ügyvezető igazgatója és főközgazdásza november elsejétől első magyarként kerül be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfelső döntéshozó testületébe. A 24 tagú igazgatótanácsban a közép-kelet-európai országcsoport (Törökország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Belorusz, Szlovénia és Koszovó) képviselője lesz, amitől azt reméli, hogy a térség számára kedvező eredményeket érhet el - tudta meg az Index.

A testület nemcsak az IMF belső ügyeiről, hanem mind a 190 tagországot érintő kérdésekről dönt, az ügyvezető igazgatói pozíció nemcsak gazdasági-pénzügyi, hanem egyúttal diplomáciai feladatnak is tekinthető. De elsősorban a hazai érdekek hatékony képviseletét tartom feladatomnak, és hogy minél reálisabb, mélyebb és pozitívabb kép alakuljon ki Magyarországról - mondta el a portálnak a szakember, aki szerint 10 éve a hitel visszafizetésekor rossz volt a kapcsolat Magyarország és az IMF között, de ez mostanra sokat javult, a jövőben pedig még jobb lehet.

Palotai Dániel 2004-ben szerezte közgazdász diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen, ezután pályáját a Magyar Nemzeti Bankban kezdte meg, ahol 2004-2007 között elemzőként dolgozott. Ezt követően az Európai Központi Bankban folytatta munkáját, ahol egyes euróövezeten kívüli uniós tagállamokért felelős elemzőként ízelítőt kapott a pénzügyi válság kezeléséből. 2010 novemberétől a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági főosztályát vezette és aktívan részt vett Magyarország strukturális reformprogramjának kidolgozásában, valamint az Európai Unió Gazdaságpolitikai Bizottságának tagjaként is segítette a magyar gazdasági és pénzügyi stabilizációt. Majd 2013-2020 között az MNB ügyvezető igazgatója és főközgazdásza volt.