Évről évre egyre többen nyújtanak be pályázatot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által meghirdetett lehetőségekre, és nyernek el jelentős támogatási összeget, 2017-ben 152 nyertes pályázatot nyújtottak be, ez volt eddig a legtöbb. A nyertes pályázók közül 148-an kötötték meg támogatáshoz szükséges szerződést a NEAK-kal - olvasható a humántárca közleményében.

A tavalyi évben a pályázatok eredményeként 52 betöltetlen háziorvosi szolgálatot és 37 betöltetlen fogorvosi szolgálatot sikerült betölteni. A praxisjog vásárlási pályázatnak köszönhetően további 59 háziorvosi szolgálat esetében biztosított a folyamatos háziorvosi ellátás. A legtöbb háziorvosi szolgálatot Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyékben töltötték be a nyertes orvosok.

A 2017-es praxispályázatokra eredetileg 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre, 500 millió forinttal több, mint az azt megelőző évben. A keretet a kormány két lépcsőben tovább emelte. A tavalyi évben így mindösszesen 2,34 milliárd forintot fizetett ki a NEAK a nyerteseknek.

Az idei évben a letelepedési pályázatokra, illetve a praxisjog vásárlási pályázatra összesen 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázati feltételek 2018-ban sem változnak.

Kik pályázhatnak?

A háziorvosi és fogorvosi letelepedési pályázatra továbbra is azok a háziorvosok/fogorvosok pályázhatnak, akik önálló háziorvosi/fogorvosi tevékenységet végezhetnek. További feltétel, hogy a pályázatban megjelölt háziorvosi/fogorvosi szolgálatoknak legalább egy éven keresztül betöltetlennek kell lenniük. Az elnyerhető támogatási összeg nettó 12 és 20 millió forint között alakul attól függően, hogy hány hónapja betöltetlen az adott szolgálat. A letelepedési pályázatra fogorvosok is jelentkezhetnek.

Praxisjog vásárlásra az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint lehet.

A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a letelepedési pályázat esetén legalább 6, praxisjog vásárlása esetén a pályázat elnyerését követően legalább 4 évig biztosítják az ellátást.

A pályázatok folyamatosan, legkésőbb 2018. október 15-ig adhatók be, az elbírálás határideje 60 nap.A szerződéskötés folyamatos, a támogatás kifizetése egy összegben történik, legkésőbb 2018. december 20-ig.

A részletes pályázati kiírások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján elérhetők.

Az influenzajárványról itt olvashatja friss cikkünket.