A Zöld Beruházási Rendszer keretében a panel lakóházak energiahatékonysági felújítási munkáit végző szakkivitelezőknek 2011 májusa óta kötelező minősítésnek kell megfelelniük. A rendszer kidolgozását és bevezetését az elmúlt kormányzati ciklusokban a közpénzek felhasználása körül tapasztalt visszaélések, a felszámolásba menekülő kivitelezők, illetve a szakszerűtlen munkát végző és a hatósági előírásokat megsértő cégek tették indokolttá - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az állami forrásokból származó támogatások kezelésével kapcsolatos jogforrások lehetővé teszik a szakkivitelezőkre vonatkozó speciális feltételek támogatási szerződésben történő meghatározását a panel-felújítási pályázatok esetében is.

Közleménye szerint a szaktárca rendkívül fontosnak tartja, hogy a pályázati pénzek felhasználásával megvalósuló panel-felújítási munkálatokat kizárólag az adott területen megfelelő referenciákkal, a szükséges tárgyi, személyi és pénzügyi feltételekkel rendelkező vállalkozások végezhessenek. Ez a panelházakban lakók érdeke is, hiszen egy-egy épület felújítása komoly anyagi ráfordítást, 5-10 évre vonatkozó kötelezettségvállalást jelent a projektben résztvevő lakástulajdonosok számára. Ennek megfelelően a minősítési rendszer bevezetését több szakmai és civil szervezet, így a Panel Érdekképviseleti Egyesület, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata, valamint a Magyar Ablakgyártók és Forgalmazók Egyesülete is támogatta.

Milliárdokról van szó

A kötelező minősítés bevezetésére sajnálatos módon a program beindulása után évekkel került sor, amikor már több tízmilliárd forintnyi pályázati pénz, és az ehhez kapcsolódó többszörös lakossági forrás áramlott ki az olykor kétes minőségű munkát végző cégekhez. Idén az Új Széchenyi Tervbe integrált Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) panelpályázatai során 12,6 milliárd forint felhasználásáról született döntés 2011 tavaszán, 242 pályázat támogatásáról, így 22 580 lakás korszerűsíthető a fővárosban és harmincegy vidéki településen.

Az építőipari cégek minősítését objektív és mérhető paraméterek - műszaki, gazdasági és jogi megfelelőség - alapján a 48 éves múlttal rendelkező Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Nonprofit Kft.) végzi. Az ÉMI Nonprofit Kft. az iparosított technológiával épült lakóházak és társasházak szakkivitelezői kiválasztási rendszerének - az épületgépészeti és az építési munkák - területén eddig átvilágított közel 160 társaság közül összesen 41 kivitelezőt sorolt 'A' és 'B' kategóriába, további 102 építőipari vállalkozás vár minősítésre. 4 társaságot ugyanakkor elutasított a Minősítő Bizottság szakszerűtlen múltbéli kivitelezésekért, illetve a Minősítő Bizottság megtévesztésének kísérlete miatt.

Az ÉMI Nonprofit Kft. által működtetett nyilvános minősítési rendszer a Minősítési Szabályzat alapján, a minősítésnek megfelelő, egyetlen jól teljesítő építőipari vállalkozást sem zár ki a pályázatokhoz kapcsolódóan a kivitelezési munkálatokban történő részvételből, azonban az építőipari társaságok - a minősítési kategóriájuknak megfelelő - tényleges műszaki, pénzügyi alkalmassága szerint meghatározott értékhatárig vállalhatnak megbízásokat. A minősítési rendszer ennek megfelelően versenyjogi szabályokat nem sért. Az ÉMI Nonprofit Kft. a minősítéseket folyamatosan végzi, a Minősítési Szabályzatban meghatározottak szerint.