Az eddigi 79 hungarikumhoz három új tag csatlakozott, és az új belépők egyike a szentesi paprika - adta hírül a paprikaspecialista DélKerTÉSZ közleménye.

A szentesi paprikát eredetvédett termékként ezen a néven 2014 óta értékesítik, ekkor nyilvánította az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.

Szentes, mint paprikafőváros

A szentesi paprika története 150 éve bolgár kertészetként indult, majd ez teljesedett ki az üvegházépítésekkel, termálkútfúrásokkal. A hungarikum elismerés Szentes városának és a szentesi emberek munkájának – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. „Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy a szentesi paprika bekerült a hungarikumok közé, ami azt mutatja, hogy jó úton járunk – mondta az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor.

Szentes a legfontosabb hajtatókörzetek egyike. A hajtatott zöldségtermesztés a mezőgazdaság innovatív ágazata. A zöldségek szabályozott környezetben, precíz, szinte izolált viszonyok mellett - többek között termálvízzel fűtött zöldségházakban - fejlődnek, így a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás okozta károkat is minimalizálni lehet. A DélKerTÉSZ-nél 112 hektáron termesztik a paprikaféléket. Ezekből 2021 első tíz hónapjában csaknem 13 ezer tonnára rúgott az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,3 milliárd forintot tett ki.

A GfK piackutató intézet adatai szerint Magyarországon a háztartások 95 százaléka vásárol paprikát, az egy háztartásra jutó átlagos mennyiség 2021 júniusában 13,6 kilogramm volt, ami jóval több mint a környező országokban. A a vásárlók 73 százaléka a TV paprikát keresik, utána következik a kaliforniai paprika és a hegyes erős paprika 62 és 46 százalékkal.