Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus) vírust már tavaly észlelték Európában, 2019 elején pedig fel is került az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára. Viszonylag friss járványról van szó: vírus első hivatalosan megerősített kimutatása 2014-ben Izraelben történt, majd 2015-ben Jordániában azonosították - írja cikkében az Agrotrend.hu.

A terjedése azért gyors, mert a fertőzött területről származó paradicsom terméssel is eljuthat egyik helyről a másikra, de akár palántával és vetőmaggal is, Sőt, attól igazán veszélyes, mert fertőzőképes marad a mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Ha egyszer megjelent, az EPPO leírása szerint már nem marad más megoldás, mint a termés és a tövek megsemmisítése.

Bár eddig elszigeteltek voltak az európai felbukkanásai, a károsítás sokrétű módjai miatt került fel a figyelőlistára. Tünetei között szerepel, hogy a paradicsomon levélen és termésen is észlelhetők. Előbbin a felület ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez. Míg a termésen barna vagy sárgás foltok jelennek meg, amik felülete később érdes lesz, szabálytalan, deformált formájúak lehetnek. A termés így forgalomba nem bocsátható.

Ezen károsító gyanúja esetén, mint Magyarországon elő nem fordult nem-honos károsítót, be kell jelenteni a megyei Kormányhivatalnak - közli a szakportál a Nébih figyelmeztetését. Mivel nincsenek egyelőre ismert ellenálló fajták a vírusra kitenyésztve, a legegyszerűbb a megelőzés: a megbízható forrásból való szaporítóanyag beszerzése, a személyi állomány és az eszközök higiéniájának megőrzése, a göngyöleg és a mechanikai eszközök fertőtlenítése.

Az esős idő miatt a gazdáknak amúgy is több dolga van: a nedves időjárás kedvez a zöldségek és gyümölcsök gombásodásának.