Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mi is írtunk róla, hogy a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület információi szerint a főváros önkormányzata a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetését tervezi. A fővárosi városvezetésnek állítólag már teljes érvkészlete van a kedvezmény megvonásának tervéhez. 

A portfolio.hu-nak most reagált Budapest városvezetése. Állításuk szerint 

nincs napirenden olyan javaslat, ami megszüntetné az elektromos autók ingyenes parkolását

Ugyanakkor hozzáteszik, hogy olyanok járművek is élnek jelenleg a kedvezménnyel, amelyek esetében joggal merülhet fel, hogy vajon tényleg ez lehetett-e az eredeti jogalkotói szándék. Szerintük a helyzeten a központi jogszabályok módosításával lehetne változtatni.

Ellenben ha ez nem történik meg belátható időn belül, érdemes lehet mérlegelni - mondja az önkormányzat - hogy milyen eszköz vezethető be annak érdekében, az "álzöldrendszámos" autók ingyenes parkolása felülvizsgálható legyen. Anélkül, hogy az hátrányosan érintené a valódi zöld rendszámos autóval közlekedőket.

A napi.hu megkereste a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesületet, hogy mire alapozták az ingyenes parkolás megszüntetéséről szóló információikat. A nekünk küldött válaszukban azzal érvelnek, hogy már korábban is megjelent a sajtóban, hogy a Fővárosi Önkormányzat fontolgatja a zöld rendszámos gépjárművek ingyenes parkolásának felülvizsgálatát, melyre végül a koronavírus-járvány miatt nem került sor.

Tehát a korábbi, illetve a jelenlegi értesülések sem voltak alaptalanok

- írják.

Felhívják a figyelmet arra, hogy Fővárosi Önkormányzat jelenleg is rendelkezik azzal az eszköztárral, amivel módosíthat az ingyenes parkolásra jogosult gépjárművek körén, ahogy néhány vidéki városban is láthattuk (például: Miskolc, Pécs, Szolnok)

"Örvendetes a hír, miszerint a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek ingyenes parkolása  nincs veszélyben, viszont a konnektorról tölthető hibridek (plug-in hibridek) sorsa már nem ilyen egyértelmű. Hiányoljuk továbbá a Fővárosi Önkormányzat, a kiszámíthatósági garanciákra vonatkozó dátummegjelölését." - áll a levélben. 

Jelezték, hogy készségesen állnak a Fővárosi Önkormányzat illetékes munkacsoportjának rendelkezésére, "egy kiszámítható, a jelenlegi és jövőbeli eleketromobilitásban résztvevő honfitársaink érdekeit is figyelembe vevő módosítás kidolgozásában".