Több száz parkolóhelyet alakíthatnának ki főleg zöldterületek rovására Győr egyik legnagyobb lakótelepén, Marcalvárosban - írja a 24.hu. A javaslatot Dézsi Csaba győri polgármester tette közzé Facebook-oldalán, műholdfelvételeken pontosan bejelölve azokat a helyeket, ahol a szakmai stábja szerint parkolóhely létesíthető, miután első lépésként murvával beszórják az érintett területeket.

Mindez sokkolta a győriek egy részét, mivel féltik a zöldterületet, a pár éve elültetett facsemetéket és a játszótér környékén bicikliző gyerekeiket. Azt is kifogásolták, hogy a környék egyetlen focipályáját is parkolónak alakíthatják át a javaslat szerint. Mások viszont örülnek a javaslatnak, mert hosszasan kell körözniük, míg találnak egy parkolóhelyet a házuk közelében.

A polgármester szerint egyelőre csak megfuttatják a terveket a lakosság körében.  Ahol a többség szeretné, ott parkoló lesz, de ahol ellenzik, ott természetesen nem építünk semmit – mondta a hírportálnak Dézsi Csaba. A polgármester szerint az elmúlt húsz év városvezetése is felelős az áldatlan parkolási helyzetért, mert engedték, hogy az építési vállalkozók kizsigereljék a várost, és megelégedtek azzal, hogy lakásonként mindössze 0,8 parkolóhelyet létesítsenek. Ez nagyon kevés, mivel Győrött a háztartások egyharmadának két autója van, és minden harmadik háztartás három járművel rendelkezik.

Ezért azt javasolta, hogy egy ingatlanhoz legalább két parkolóhelyet kelljen építeni, de a kormányhivatal ezt nem fogadta el, ezért változtatási tilalmat rendeltek el, ami azt jelenti, hogy jelenleg egy légkondit sem lehet a külső falon elhelyezni jogszerűen.