Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 300 négyzetméteresnél nagyobb teljes alapterületű, napi fogyasztási cikkeket árusító üzleteknél, az árusítótér minden megkezdett 10 négyzetmétere után egy személygépkocsi elhelyezését biztosító parkolót kellene létesíteni, kétszer annyit, mint a jelenlegi szabályozás szerint. Az erről szóló rendelet tervezet a kormány honlapján jelent meg.

Jelenleg, ha az üzlet teljes alapterülete nem éri el a 100 négyzetmétert, akkor 10 négyzetméterenként egy, míg 100 négyzetméter felett, 20 négyzetméterenként egy parkoló létesítése az előírás.

Az üzlet átalakítása, vagy bővítése esetén is az új előírást kell alkalmazni. Ugyanakkor megengedi a tervezet azt, hogy a parkoló az üzlet telekhatárától mért 50 méteren belüli telken, vagy parkolóházban legyen. Az előírt parkolóhely-számot a műemléki épületben lévő üzlet átalakításakor is biztosítani kell.

A tervezet kitér arra is, hogy 2018. december 31. után középület, majd 2020. december 31. után bármilyen épület - így lakás is - csak közel nulla energiaigénnyel épülhet. Így aki korábban kapta az építési engedélyt, de - a két kategóriának megfelelően - 2018. december 31-ig, illetve 2020. december 31-ig nem kezdi meg a kivitelezést, annak már igazodnia kell a nulla energiaigényhez, így adott esetben át kell terveztetnie a házat.