A helyszínre érkező természetvédelmi őr két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes parlagisas-család áldozatul esett. Mivel a fokozottan védett parlagi sas természetvédelmi értéke egyedenként egy millió forint, a keletkezett kár értéke 4 millió forint - adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy onnan 150 kilométerre, még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban az MME munkatársai. Ilyen pusztulást csak mérgezés tud okozni, így a tetthely és a közeli területek átvizsgálását már a rendőrség és az MME Méreg- és tetemkereső kutyás egysége végezte.

QP | Quality Placement

Több, a mérgezéshez kipreparált galamb csalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan a sascsaládot vették célba. A tetemeket vizsgálatra a Nébih laboratóriumába szállították és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, ugyanakkor egy teljes sas család lemérgezésére 2006 óta nem volt példa.