Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Javaslatot tettem Orbán Viktor miniszterelnöknek arra, hogy a kormány szélesítse ki azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak a körét, akik hozzájuthatnak a legfeljebb tízmillió forintos gyorskölcsönhöz - idézi a Magyar Nemzet a kamara elnökének, Parragh László kijelentését. Jelezte, hogy nemcsak a teljesen leállt, vagy vegetáló társaságokat kellene segíteni, hanem azokat is, akik az újraindításkor segíthetik a gazdaság fejlődését.

"A kamara azokat az egyéni vállalkozásokat, mikro-, kis- és középvállalkozásokat vonná be az állami kölcsönre jogosultak körébe, amelyeknek árbevétele legalább harminc százalékkal visszaesett, vagyis működtek, ám a járvány mégis érezhető és jelentős veszteséget okozott. De azokat a kkv-kat is támogatni kellene, amelyek azokon a területeken működnek, olyan tevékenységet folytatnak, amelyből a kilábalás időszakában jelentős előnyre tehet szert a magyar gazdaság" - foglalta össze a javaslatot Parragh László, aki példaként említette a startupokat, a fiatal vállalkozókat, vagy a digitalizáció és innováció területein működő vállalkozásokat.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök az MKIK gazdasági évnyitóján jelentette be a kormány gazdaság újraindítására tett hétpontos akciótervét, amelynek egyik pontja a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön. A hitelösszeg maximum 10 millió forint lehet, melyet 10 éves futamidővel és 3 éves türelmi idő mellett igényelhetnek a vállalkozások, azaz annak törlesztését az adós a hitel folyósítását követően csak 3 év türelmi idő után kezdi meg.

A kormány eredeti javaslata főként a turizmus, a vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatás, az edzőtermi szolgáltatás, az előadó-művészet, a múzeumi tevékenység, valamint egyéb szabadidős tevékenységek területén működő cégeket segíti, de jut a sportlétesítmény működtetésével foglalkozóknak és a sportegyesületeknek is.

Parragh László a miniszterelnök egyik legfontosabb gazdasági javaslattevője, a kamara elnöke javasolta például az iparűzési adó felének elengedését is.