A kamarák és a vállalkozói érdekképviseletek megkérdezése nélkül, azaz érdemi egyeztetés nélkül akarnak egy olyan adóemelést végrehajtani, ami a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben tönkre is teheti az érintett vállalkozásokat, ilyen módon elfogadhatatlan - fogalmazott Parragh László, az MKIK régi-új elnöke..

A pandémiás helyzet miatt nagyvállalatok árbevétele is csökkenni kezdett, így egy magasabb adó kivetése negatívan hatna a cégek működésére. Emellett az újraindítási adó célja sem támogatható, a bérfejlesztéseket a fővárosi önkormányzatnak saját forrásból kellene megoldania - véli a kamarai vezető.

A fővárosnak a vállalkozások külön terhelése nélkül, saját forrásból kell megoldania működési költségeinek kigazdálkodását is. A városvezetésnek pedig egyeztetnie kell a kormánnyal, mivel a módosítás iparűzési adó törvénymódosítást igényel.

Reméljük, egy adóemelést a kormány jelenlegi helyzetben nem támogat

- jelentette ki Parragh László.

A koronavírus-járvány miatt kialakult recesszív gazdasági helyzet miatt a nagyvállalatok költségvetése is feszítettebbé vált, így egy adóemelés rövidtávon elbocsátásokat, hosszú távon a vállalat Budapestről való elköltözését eredményezheti.

Jelenleg a vállalkozások azt szeretnék látni, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a főváros megsegíteni, támogatni őket, megadva az esélyt a túlélésre. A külföldi példáknál is azt látjuk, hogy a városvezetés tudomásul vette, hogy azok a vállalkozások, akik eddig befizettek a büdzsébe most támogatásra szorulnak annak érdekében, hogy ne menjenek tönkre és a jövőben újra fizetni tudjanak - tette hozzá az elnök.