Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még nem rúgta fel a kormány a bankokkal decemberben kötött megállapodást, hisz nem lépett hatályba a múlt pénteken benyújtott törvényjavaslat - vélte Patai, hozzátéve: bízik abban, hogy tartja magát a megállapodáshoz a kormány, és a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló kompromisszum a növekedést szolgálja.

Patai három fő problémát említett az illeték kapcsán:
1. Minden plusz teher csökkenti az amúgy is "kivéreztetett" bankszektor hitelezési képességét
2. Decemberben megállapodtak a kormánnyal, hogy 2013-ban 60 milliárd forintot fizettetnek velük, ehelyett a kormány 190 milliárdot akarna fizettetni
3. Nincs felső értékhatára a tranzakciós illetéknek. "Ez a magyarországi bankolás felét, illetve a betétek felét heteken belül átvinné Bécsbe és Pozsonyba.

Patai szerint sikeresek lesznek a tárgyalások a kormánnyal, ugyanis ez közérdek. Ehhez a bankszektorra jutó terhet a decemberben elfogadott 60 milliárd forintra kell levinni és be kell vezetni a megadóztatható átutalások felső határát. "Ha egy amúgy is veszteséges szektor újabb terhet kap, és nem akarja lehúzni a rolót, akkor az áthárításon kívül nincs más lehetősége" - fogalmazott a Bankszövetség elnöke.