„Az előző városvezetés érvénytelen közbeszerzése miatt most nekünk kell kártérítést fizetnünk” – idézte Karácsony Gergely főpolgármester közösségi médiában megjelent posztját a 24.hu. Ez azt követően jelent meg, hogy a Kúria jogerős ítéletében megállapította: a Fővárosi Önkormányzat még Tarlós István idején egy érvénytelen ajánlatot nyilvánított a Budapest „patkánymentes állapotának fenntartására” kiírt közbeszerzési eljárás nyertesévé.

Néhány fontos dolog viszont nem szerepelt a főpolgármester bejegyzésében a 24.hu szerint. Egyrészt még zajlott a per, amikor a Fővárosi Önkormányzat az eredetileg 2022-ig szóló szerződés ellenére új közbeszerzési eljárást hirdetett a patkányirtási feladatok ellátására 2020 őszén. Ezt szintén az a RNHB Konzorcium nyerte, amelynek 2018-as ajánlatát a mostani jogerős ítélet érvénytelenné nyilvánította.

A tender körüli mizériát már csak azért sem lehet kizárólag a Fidesz ügyének tekinteni, mert az RNHB Konzorcium egyik tagjának, a Bogármérnökség Kft.-nek az ügyvezetője Leel-Őssy Gábor, a DK politikusa, aki győzött az ellenzéki előválasztáson, így Békés megye 3-as számú körzetében, Gyulán ő indulhat a Fidesz jelöltje ellen. Leel-Őssy a konzorcium szakmai vezetőjéhez, Takács Zoltánhoz irányította a 24.hu sajtómunkásait.

Ez egy szakmai kérdés, semmi mást nem tudok ehhez hozzátenni – nyilatkozta Leel-Őssy, amikor a politikai szálra kérdeztek rá. Nem drágult a patkányirtás - jelentette ki Takács , de később így fogalmazott: ebben az évben lett egy új szerződés megkötve, amit már egy teljesen új metódus szerint írtak ki, és ezért is kerül valamennyivel többe.

Így látja az RNHB

Téves az az állítás, hogy az új pályázattal elszállt a patkányirtás ára - közölte lapunkkal a cikk megjelenése utána az RNHB. A 2018-as pályázat teljesen más adatokon és elváráson alapult, míg a jelenlegi szerződés most már a valós patkányfertőzöttséggel számol és a korábbiaktól eltérő technológiát írt elő, így nem lehet az előző pályázathoz viszonyítani az árakat. Megjegyzendő, hogy a 2021-es pályázathoz, a Bábolna Bio Kft. több mint 20 százalékkal magasabb ajánlatot adott az RNBH Konzorcium áránál. A főváros így havonta 6,3 milliót spórol meg a szerződéssel.

Az RNBH Konzorcium minden tagja, így a Bogármérnökség Kft. is több évtizedes kártevőirtási gyakorlattal rendelkezik, a közös munka kizárólag szakmai szempontok figyelembevételével lett kialakítva, politikai szempontok nem játszottak/játszanak szerepet.