Annak érdekében, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó új koronavírus (2019-nCoV) okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedések mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok (vírusörökítő anyagot kimutató PCR vizsgálat) végzésére kijelölt laboratóriumok közötti terhelés egyenletesen történjen, a vizsgálati eredményközlések a minta beérkezését követően 24 órán belül leletezésre kerüljenek, ezáltal meghozhatóvá váljanak a szükséges járványügyi intézkedések és megkezdhető legyen az adekvát terápia, a tisztifőorvos rendelkezése szerint az alábbi beutalási rend alapján köteles minden egészségügyi szolgáltató eljárni: a kijelölt laboratóriumok a beutalási rend szerint a területükhöz tartozó szolgáltatókat nem utasíthatják el, az ehhez szükséges feltételeket meg kell teremteni - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Müller Cecília országos tisztifőorvos által meghatározott új beutalási rendet.

Nem változik viszont az eddigi szabály, hogy a szabad kapacitás terhére a kijelölt laboratóriumok a területükön kívüli szolgáltatóktól is fogadhatnak mintát. A már követett betegek esetében a mintákat továbbra is abba a kijelölt laboratóriumba kell küldeni, ahol eddig a PCR-vizsgálatokat végezték. A követett beteg esetében is ugyanott kell a vizsgálatok végezni, ahol azt eddig is kezelték.

A beutalási a rend a következő lesz:

A laborok beutalási rendje
LaborIletékességi terület
Nemzeti Népegészségügyi KözpontOrszágos, de elsődlegesen Heves, Nógrád megye
Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Mikrobiológiai Laboratóriumsaját betegek és dolgozók, honvédségi intézmények emberei
Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Kórházsaját betegek és dolgozók
Semmelweis EgyetemJász-Nagykun-Szolnok valamint Komárom-Esztergom megye
Synlab Hungary Kft.Fejér és Zala megye
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetsaját dolgozók és betegek, valamint gyermekkorú lakosság
Országos Korányi Pulmonológiai Intézetsaját dolgozók és betegek
Országos Onkológiai Intézetsaját betegek és dolgozók
Debreceni Egyetem Mikrobiológiai TanszékHajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék
Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai KözpontBékés, Csongrád-Csanád megyék
Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani IntézetBaranya és Tolna megye
Petz Aladár Megyei Oktató KórházGyőr-Moson-Sopron
Bács-Kiskun megyei Kórházsaját dolgozók és betegek
Markusovszky Egyetemi Oktatókórház (Szombathely)saját dolgozók és betegek
Országos Vérellátó SzolgálatBudapest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Pest, Somogy, Vas és Veszprém megyék
Forrás: NNK

Korábban csak tizenhárom intézmény végzett teszteket még októberben, a lista azóta az Országos Vérellátó Szolgálattal bővült, amely Budapest mellett még hat megyéért felel. Most ezzel az egyik legnagyobb ellátási területért felelnek, nagyobbal, mint az egyetlen magánlaborként szereplő Synlab Hungary Kft.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy január 11-ig maradnak a már bevezetett szigorítások.