Négyszáz hátrányos helyzetű településen dolgozó 10 500 pedagógus részesül bruttó ötszázezer forintos egyszeri juttatásban - jelentette be Kásler Miklós miniszter csütörtökön. A politikus azzal indokolta a támogatást, hogy június 2-ától, a járványhelyzet javulásával lehetővé vált ugyan egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások megszervezése az iskolákban, hogy a gyerekek szükség esetén pótolni tudják a lemaradást, de a tanulók egy része, a leghátrányosabb településeken élők, nem tudták kellően elsajátítani a tananyagot.

A Pedagógusok Szakszervezete az egyszeri, nettó nagyjából 330 000 forintos segítséget üdvözli. Mint írják, ezzel a kormány most beismerte: a tavaszi, tantermen kívüli oktatásból sok hátrányos helyzetű településen élő tanuló kimaradt. Az ő felzárkóztatásukat a szeptembertől végző pedagógusok, az ő munkájukat közvetlenül segítő dolgozók pluszmunkáját el kell ismerni.

QP | Quality Placement

A szervezet úgy értesült, hogy egy korábbi kormányrendeletben szabályozták, mely települések tartoznak a kedvezményezettek közé. A PSZ szeretné tudni, hogy a kormányrendelet listájában nem szereplő településeken dolgozó, de ugyanezt a felzárkóztatást elvégző pedagógus és az ő segítője kap-e ilyen juttatást. Emiatt kérik a kormányt, hogy teremtse meg annak feltételeit, hogy a miniszter bejelentése ne okozzon újabb feszültséget a pedagógustársadalmon belül.

A PSZ idén januárban vitairatot készített - ezt eljuttatta a kormánynak is - az oktatás leginkább égető kérdéseiről, a bérek emelésének szükségességéről.  Ebben egyebek között leírtuk, hogy azoknak a pedagógusoknak az alapbérét, akik olyan osztályban dolgoznak, ahol a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű stb. tanulók száma 25 százaléknál magasabb, 25-50 százalékkal meg kell emelni. A kormány erre hivatalosan azóta sem reagált.

"Ismét felhívjuk a kormány figyelmét, hogy a PSZ hosszú évek óta valódi béremelést sürget minden oktatásban dolgozónak, mert néhány év múlva - a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt - nem lesz, aki tanítsa a jövő nemzedékét, hiszen a fiataloknak ez a pálya a megbecsültség hiánya miatt sem elég vonzó" - fogalmaznak a közleményben.