Pécs ellenzéki vezetése támogatná, hogy a kormány stadiont építsen a városban, Pécs ellenzéki képviselője kevésbé - írja a Népszava. Két héttel ezelőtt online-szavazást indított Mellár Tamás, pécsi parlamenti képviselő és a Párbeszéd Baranya megyei szervezete arról, hogy a kormány építsen-e új labdarúgó-stadion a városban. Eddig több mint kétezren nyilvánítottak véleményt az ügyben, s 80 százalék mondott nemet a stadionra, ők azt a választ ikszelték be, hogy "fontosabb fejlesztési célokat tartok szükségesnek".

Mellár Tamás kezdeményezése nehéz helyzetbe hozta a baranyai megyeszékhely irányítóit. A stadionnal szimpatizáló városvezetésnek azzal kell szembenéznie, hogy szövetségesük a beruházás ellen hangolja a helybélieket. A politikus ugyanakkor azt mondja: ő nem hangol senkit a stadion ellen, csak nem akarja, hogy a pécsiek megkérdezése nélkül valósuljon meg egy ekkora beruházás, amikor a városnak másra is szüksége lenne.

Még 2020 közepén jött a hír, hogy Hargitai János, Baranya kereszténydemokrata országgyűlési képviselője sikeresen lobbizik a miniszterelnöknél egy új pécsi labdarúgó-stadion érdekében. - Pécsnek nincs korszerű stadionja, uszodája, élményfürdője. Azért tárgyaltam többször is a miniszterelnökkel, hogy legyenek a mai kornak megfelelő sportlétesítményeink. Most végre előre léphetnénk. De ha a város nem akarja, akkor a kormány nem fogja erőltetni.

Vagyis a városvezetés arról dönt: elfogadja-e az ajándékot vagy sem. Hargitai szerint a sokat kritizált túlárazás ezúttal kizárható, mert a kormányfő kikötötte, hogy a 22 milliárdot semmilyen indokkal sem léphetik át. A tervezésre - úgy tűnik - nem írnak ki pályázatot, mivel a kispesti Bozsik-stadion adoptálják Pécsre, s ez komoly idő- és pénzmegtakarítást jelent.