Hétfőn folytatódott a fordulatos, nemegyszer krimibe illő jelenetekkel tarkított pécsi buszper tárgyalása. Az ügy előzménye, hogy még a megyeszékhely előző vezetése használt Volvo buszflottát vásárolt, de nem közvetlenül az eladótól, hanem egy közvetítő beiktatásával, több mint 600 millió forinttal drágábban az eredeti árnál. A hasznot pedig zsebre tették. Hat éve ütötték nyélbe ezt a botrányos üzletet, de a hatóságok érdeklődését annak ellenére sem keltette fel, hogy többször is felhívták rá a figyelmet. Cikksorozatot írt róla a Szabad Pécs, mások pedig feljelentést tettek.

Végül a magyar helyett a holland rendőrség lépett: Csengő András, a Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója, Hollandia egykori tiszteletbeli konzulja autóval vitte ki a készpénzt egy szerb bankból. A holland pénzintézetben a bőröndből kipakolt temérdek készpénz feltűnt az ügyintézőnek, aki azonnal hívta a nyomozókat. Csengőt pénzmosással gyanúsították meg, és értesítették a magyar hatóságokat. Az útra kelt 900 ezer euró pedig azóta is a holland rendőrség trezorjában van. Ez indította el a magyar ügyet is, a bírósági eljárás pedig szeptemberben kezdődött el.

A hétfői tárgyalás tanúvallomásokkal folytatódott volna a Kaposvári Törvényszéken: azonban a Vadócz Attila vezette büntető tanács előtt az öt beidézett tanú közül csak egy személy jelent meg, Madár Péter, Pécs volt gazdasági tanácsadója, Bánki Erik unokatestvére. Ő elismerte, hogy a kérdéses időben kétszer is megfordult Hollandiában, amikor a kétséges buszbeszerzésről tárgyaltak.

A tanúvallomásokra amiatt kerülhetne sor, mert két személy ül a vádlottak padján, nagy értékre elkövetett gazdasági csalás vádjával, de egyikük sem akarja elvinni a balhét. Mindketten ártatlannak vallják magukat. Az I. rendű vádlottnak, Paiger Istvánnak, a Tüke Busz volt vezérigazgatójának a védőügyvédje, Bodnár Imre arra építi fel védekezését, hogy védence csak stróman volt, igazából Bánki Erik mostani és Csizi Péter korábbi fideszes képviselők döntöttek helyette, képletesen szólva a háta mögött álltak, vezették a tollát, amikor aláírta a szerződést. A védőügyvéd ezért indítványozta, hogy a bíróság kérje ki a Budapest-Amszterdam légijáratok utaslistáját, ami meg is történt, és ebből kiderült, hogy a kérdéses időben a két politikus többed magukkal valóban jártak Hollandiában. Azt viszont tisztázni kéne, hogy mi célból.

A tárgyalásra így beidézték, de nem jelent meg Páva Zsolt, Pécs volt polgármestere, ugyanígy Csizi Péter korábbi országgyűlési képviselő és P. Endre sem jelent meg. Utóbbiról annyi viszont kiderült, hogy Bánki visszanémetesített nevű testvérével állt szoros üzleti kapcsolatban.

Páva Zsolt azt az üzenetet küldte, hogy Chicagóban dolgozik diplomataként, és legkorábban karácsonykor jön haza. Csizi Péter az utolsó pillanatban, ma reggel beteget jelentett, P. Endre pedig rosszullétre hivatkozott. A beidézett tanúk távolmaradása nem gyorsítja a szövevényes ügy felgöngyölítését, mert Vadócz Attila tanácsvezető bíró ismételten azt mondta, a tanúvallomások ismeretében dönt a parlamenti képviselő beidézésről.

A mai tárgyalás legérdekesebb, már-már megmosolyogtató jelenete az volt, amikor a bíró felolvasta a II. rendű vádlott, Csengő András még Hollandiában tett vallomását. A már említett, Hollandiában lekapcsolt 900 ezer euróny készpénzről azt mondta a helyi rendőröknek, hogy

Lottón nyertem.

Úgy tűnik, a választ nem vették készpénznek a holland hatóságok, mert ott pénzmosás ellene a vád.

A per csütörtökön folytatódik a Kaposvári Törvényszéken.