A szeptemberi iskolakezdés előtt egy nappal, vasárnap éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben egy sor rendeletmódosítás, amelyekkel a pedagógusok foglalkoztatásának szabályain változtatott a kormány. A módosítások nagy része megkönnyíti a betöltetlen tanári álláshelyek feltöltését, és alternatív megoldásokat kínál arra az esetre, ha az iskolák nem tudnak megfelelő végzettségű szakembert alkalmazni - írja a Népszava.

Leginkább a nyelvtanárok hiánya okozott gondot az elmúlt években, itt több könnyítésről is döntöttek: a gimnáziumokban is alkalmazhatnak főiskolai szintű nyelvtanári végzettséggel vagy idegen nyelv- és irodalom szakos tanári felsőfokú végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező pedagógusokat. A külföldi, anyanyelvi tanárok felvételét azzal könnyítették meg, hogy külföldi okleveleiket már nem kell Magyarországon elismertetniük.

Azt is rögzítik, hogy azok, akik a koronavírus-járvány miatt 2020-ban úgy kapták meg a diplomájukat, hogy nem volt nyelvvizsgájuk a pedagógusi munkát is elkezdhetik.

Az óvoda- és iskolapszichológusok esetében ha nincs megfelelő végzettségű ember egy posztra, akkor az intézmények ötéves határozott időre felvehetnek olyan jelentkezőket is, akiknek "pusztán" pszichológus végzettségük van. Cserébe nekik vállalniuk kell, hogy öt éven belül megszerzik a szükséges pedagógus vagy szakpszichológus képzettséget is.