Sokkal jobb lesz a magyar helyreállítási terv, mint az uniós tagállamok többségéé – mondta egy, a magyar kormány és az Európai Bizottság között az uniós helyreállítási alapról folyó tárgyalásokra rálátó brüsszeli forrás a Szabad Európának. (Ez a Covid-járvány utáni gazdasági helyreállítási forrás, amire vonatkozóan 26 tagországgal már megállapodott a bizottság, kivéve Magyarországot, amelynek volt több mint egy éve elkészíteni a tervét - a szerk.)

A portál szerint nagyon felgyorsultak a tárgyalások a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezette magyar kormánydelegáció és a bizottság között, a magyar fél egyre nagyobb rugalmasságot mutat a brüsszeli kérések iránt, így több jelentős változást sikerült elérni a magyar terveket illetően.

Ezek egyike például, hogy a kormány előrehozza a pedagógusok béremelésének ütemét az eredeti terveihez képest. A korábbi hírek szerint a bizottság komoly problémának tartja, hogy nagyon alulfizetettek a magyar pedagógusok. Az Orbán-kormány azt vállalta eredetileg, hogy 2028-ig a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a tanárok fizetését.

A bizottság azonban túl távolinak ítélte meg ezt a határidőt, és azt szerette volna, ha már 2026-ban eléri a magyar pedagógusok fizetése a 80 százalékot (maga a helyreállítási terv is 2026-ig szól). A portál információi szerint az utóbbi napokban a kormány elfogadta ezt a határidőt. (Brüsszelben azonban azt tartanák igazán jónak, ha a magyar pedagógusbérek elérnék a diplomás átlagbér 100 százalékát.)