Folytatódott a tanárok tiltakozása, újabb intézmények dolgozói csatlakoztak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által március 16-ától meghirdetett többnapos sztrájkhoz - írja a Népszava. Emellett további iskolák tanárai döntöttek úgy, hogy a munkabeszüntetés radikálisabb formáját, a polgári engedetlenséget választják, tiltakozva az ellen a rendelet ellen is, amellyel a kormány bírósági határozatokat és a sztrájktörvényt figyelmen kívül hagyva, saját szája íze szerint döntött a jogszerű sztrájk szabályairól.

 

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás csütörtökön még nem tudott végleges adatokról beszámolni a sztrájkban részt vevő iskolák és pedagógusok számáról, de abban biztos, hogy a kormány által közölt szerdai adatoknál többen csatlakoztak a tiltakozáshoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint mintegy 15 ezer tanár szüntette be a munkát március 16-án.

A PSZ alelnöke úgy véli, ez a szám azért sem reális, mert ebbe nem számolták bele a szakképzésben, az óvodákban, illetve a nem állami intézményekben dolgozókat, ahogy a polgári engedetlenséggel tiltakozókat sem.

Emellett számos intézményben inkább rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a tankerületek a sztrájk idejére, hiszen ahol nincs tanítás, ott hivatalosan munkabeszüntetés sem lehet, így láthatatlanná lehet tenni a tanárok elégedetlenségét. A PSZ több iskoláról tud, ahol a pedagógusok pénteken csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.