Az Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző Twitteren reagált arra, hogy kiderült, izraeli kémszoftverrel figyeltek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat. A Guardianen megjelent, a nemzetközi megfigyelési botrányról szóló cikket az év sztorijának nevezte - írja a 444.hu.

A cikk szerint Orbán Viktor kormánya a világ egyik legagresszívabb kémprogramját használta oknyomozó újságírók és Magyarország egyik utolsó független médiatulajdonosa ellen. A kiszivárgott anyagokban azoknak a telefonszámai voltak, akik a jelek szerint törvényes nemzetbiztonsági vagy bűnügyi nyomozás célpontjai voltak.

„Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről” - az ügyben küldött részletes kérdésekre egy kormányzati szóvivő mindössze ennyit reagált, ami Edward Snowden szerint a legárulkodóbb válasz. (Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn szintén hasonló választ adott az üggyel kapcsolatban újságíróknak: "az állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkezem", és ez a kormányzati álláspont is - a szerk.)

"Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.”

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.”

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet szakmai vezetője a botrány kapcsán arra mutatott rá: Magyarországon az a legnagyobb baj a nemzetbiztonsági célú megfigyeléssel, hogy nem vonatkoznak rá pontos szabályok, így a jogsértő titkos megfigyelés is történhet teljesen törvényesen.