A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség, a szabadságvesztés büntetés súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak az ügyében, aki a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait jogosulatlanul magához vette és az érettségi vizsgák előtt eljuttatta az ismerőseihez - közölte a főügyészség.

A Kecskeméti Törvényszék a 2019. december 11-én hozott ítéletében a nyomdai alkalmazottat minősített adattal visszaélés vétsége miatt 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fogház fokozatú szabadságvesztésre és 2 év nyomdai gépmester foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorainak nyomtatását végző lajosmizsei nyomdában részt vett a vizsgák megkezdéséig "korlátozott terjesztésűnek" minősülő feladatsorok nyomtatásában, melynek során a kinyomtatott magyar és matematika feladatsorok egy-egy részét valamint a teljes történelem feladatsor egy példányát az érettségi vizsgákat megelőzően jogosulatlanul magához vette és a családtagján, ismerősén keresztül eljuttatta az érettségiző diákokhoz.

Az elsőfokú ügyészség a szabadságvesztés súlyosítása érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe, a terhelttel szemben az irányadó középmértéket meghaladó - végrehajtásában felfüggesztett - szabadságvesztés kiszabása indokolt. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el - olvasható a közleményben.