A rezidenseknél már bejelentett ösztöndíjhoz hasonló programot indít a tárca a szakorvosoknak, szakdolgozóknak; a forrást ehhez 12 milliárd forint uniós pénzből biztosítják. A segítség két csomagban érkezik. A várhatóan szeptemberben kiírandó pályázat a dolgozóknak szól, ugyanekkor azonban az intézmények is jelentkezhetnek foglalkoztatási támogatásra, helyettesítéshez szükséges összegekre. Mindkét jogcímen 6-6 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Az uniós pénzek sajátosságainak megfelelően - hangsúlyozta Szócska - ezeket az összegeket is csak fejlesztésre lehet felhasználni. Az érintettek képzésükhöz (például az első uitáni második szakvizsgához), de ezzel kapcsolatban akár tankönyveikhez, közlekedésükhöz is kérhetnek pénzt. A feltételek a rezidenseknél bevezetetthez hasonlóak: mindenféle nem legális pénz, az államtitkár itt hangsúlyosan említette a beszállítók által adott "juttatásokat", amelyek jócskán meghaladják a hálapénz nagyságát is, és magyarországi munkavállalás. Utóbbi elvárt időtartamával kapcsolatban Szócska elmondta, hogy annak legalább addig kellene tartania, ameddig az ösztöndíj. Ez  az uniós pénzeknél két év (a röghöz kötés tehát a szakorvosoknál és dolgozóknál rövidebb lehet, mint a rezidenseknél).

A szaktárca a korábbi felháborodásból tanulva, most minden érintett szervezettel egyeztet a kérdésről. A bérfeszültséget némiképp oldja - derül ki az államtitkár szavaiból -, hogy az ösztöndíj nagysága igazodik a képzettséghez és a tapasztalathoz. Ebből űgy tűnik, hogy az elnyerhető pénz több lesz a rezidenseknél kiírt százezer forintnál. További részletekről azonban - hangsúlyozta Szócsak - csak az egyeztetések lezárultát követően lehet beszélni. A tárca mindensetre folyamatosan igyekszik a bégondokon enyhíteni. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kezdő orvosoknál felhazsnáladó 600-700 millió után most 12 milliárdot fordítanak az ágazat keresetei lehetőségének javítására, a népegészségügyi termékadó pedig további 20 milliárdos forrást jelent majd.

A szakorvosok, szakdolgozók az ösztöndíjakból már az év végére pénzhez juthatnak.