A vádirat szerint a két román férfi – az ügy vádlottjai – 2021 februárja és áprilisa között magukat hamis olasz vagy dán okmányokkal igazolva Kecskeméten és a Balaton környékén több bankfiókban összesen 28 deviza- és forintszámlát nyitottak azért, hogy az azokra érkező csalásból származó pénzeket megszerezzék vagy bűnös eredetüket leplezzék.

A számlanyitásokhoz szükséges hamis igazolványokat a fiatalabb vádlott biztosította a saját és társa számára, szintén ő volt az, aki a számlanyitások helyét és időpontját meghatározta, valamint esetenként a tolmács szerepét is betöltötte - írta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A bankszámlákra külföldi – jellemzően német és spanyol - sértettek sérelmére elkövetett csalásból származó pénzösszegek érkeztek, amelyeket a jóváírást követően román és holland ATM-készülékekből készpénzben felvettek vagy külföldi számlákra továbbutaltak.

A bankközi jelzések alapján több esetben meghiúsult a bűnös pénzek jóváírása, mert a vádlottak számláit vezető bankok visszairányították az összegeket a külföldi sértettek számláira. Ennek ellenére a két férfi mintegy két hónap alatt legalább 18 millió forintnak megfelelő eurót szerzett meg.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfiakat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás elrendelését indítványozza, továbbá azt, hogy az ország területéről utasítsák ki őket. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság dönt.