A megyei egészségügyi egyeztető bizottságok (MEEB) munkájában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért államtitkársága, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a megyei kormányhivatalok, valamint a kórházak vezetői, képviselői vesznek részt. Elsőként a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyeztető bizottságai alakulnak meg.

A bejelentés szerint az államtitkárság célja, hogy minőségi, magas színvonalú betegellátást nyújtson a hazai fekvőbeteg ellátó rendszer. A betegek érdeke pedig az, hogy amikor kórházba kerülnek, rendelkezésre álljanak azok a személyi és tárgyi feltételek, amelyek biztosítják mindezt.

A központi költségvetési szervek pénzügyi problémáinak kezelésére a céltartalékok között 60 milliárd forint áll rendelkezésre, amely a kormány döntését követően használható fel, a tartozásállománnyal összefüggő gazdálkodási nehézségek rendezésére.