A pénzügyi tudatosság arról szól, hogy tudjunk bölcs döntéseket hozni, és ezzel pénzt spóroljunk. Az adótudatossággal ugyanezt lehet elérni - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Pénztárkonferencián. Az a cél, hogy mindenki fizesse be az adót, de csak annyit, amennyit szükséges, vagyis az adózás során az adózó a lehető a legtöbb pénzt spórolja meg.

Fizessenek minél kevesebb adót

Az államtitkár arra számít, hogy bár az első negyedévben az adózás megváltoztatása miatt csökkentek a munkáltatói befizetések a pénztáraknál, de reméli, a jövőben a korábbi befizetések helyreállnak. Tavaly 762 ezren vették igénybe a pénztáraknál az adókedvezményt, összesen 32 milliárd forintot spóroltva meg ezzel. Izer Norbert arra számít, hogy jövőre még nagyobb összegű adóvisszatérítést kapnak a tagok.

A családi adókedvezmény és az első házasok adókedvezményéről is beszélt az államtitkár. Bár ezek a kedvezmények évek óta benne vannak a rendszerben, sokan nem tudnak róla, ezért a kihasználtságuk változó. Az adóhatóság igyekszik segíteni abban, hogy előre kitölti az adóbevallásokat, visszautalva a pénzt a pénztári számlákra. Tavaly 100 ezer adózó volt, aki több pénztárnak is a tagja volt, és az adóhatósának fel kellett hívnia a figyelmét arra, válasszon, hová kéri a pénzt.

Első házasok kedvzeményét 85 ezres vették igénybe tavaly. Családi adókedvezményt 1,1 millióan vehetnék igénybe, de van körülbelül 300 ezer fő, aki csak az év végén egy összegben érvényesíti a kedvezményt. Sok olyan adózó van, aki nem hónapról hónapra, hanem évente egyszer egy összegben kéri csak a pénzt.

Fehéredett a gazdaság

Kedvező adórendszerek vannak a kisvállalkozások számára is, köztük a kata (kiadózó vállalkozások tételes adója) és a kiva (kisvállalati adó). A kivával kapcsolatban kampányt is indított a Pénzügyminisztérium, hogy lássák a cégek, mennyivel jobban járnának az új adónemmel. Ennek hatására már 40 ezer fölött van a kivát választó vállalkozások száma. A katát 360 ezres használják, ez a legnépszerűbb adónem Magyarországon.

Izer hangsúlyozta az online pénztárgépeknek köszönhetően az áfa-befizetések nőttek, a gazdaság fehéredett. A be nem szedett áfa aránya 21 százalékról 9 százalékosra ment le 2013 óta öt év alatt. Ez 540 milliárd forintot jelent, ennek köszönhetően sikerült adókedvezményeket adni más területeken.

A készpénzkímélő fizetési módok használatát is támogatja a Pénzügyminisztérium. 1,5 millió forint fölött két vállalkozó nem fizethet egymásnak készpénzzel. Ha így tesznek, a tranzakció összegének akár a 20 százalékát is beszedhetik mindkét cégtől bírságként.