Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem csak a magas áfa befolyásolja az árakat, bár azt érdemes tudni, hogy a szalámi áfája Németországban jelenleg 7 százalék, míg Ausztriában 10 százalék, Magyarország pedig toronymagasan vezet 27 százalékkal.

Tavaly októberben egy németországi boltban a Pick szalámi kilós ára 6800 forintra jött ki, addig Magyarországon ez inkább 9700 forint volt. A különbség közel 3000 forintos volt, pedig a terméket Magyarországon gyártják – írja a Pénzcentrum.

A Németországban élő magyarok február elején pedig azt tapasztalják, hogy míg a német polcokon a 250 grammos szalámi 390 forintos euró árfolyamon számolva 2254 forintba került, Magyarországon ennek az árnak csaknem a dupláját kérik el ugyanazért a szalámimennyiségért.

A Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani. Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően

– szögezte le a Pick Szeged Zrt., majd hozzátette, hogy az ugyanabba a kategóriába tartozó szalámik esetében, az egyes országokban tapasztalható árkülönbség nagyrészt a termékekre érvényes áfakulcsok eltérő mértékéből fakad.

Külföldön jobban ügyeskedhetnek az árakkal

Az árkülönbséget az egyes kereskedő partnerek eltérő árazási gyakorlata is okozhatja. Bizonyos országokban a kereskedők megtehetik, hogy a fogyasztók üzletekbe csalogatása érdekében a beszerzési ár alatt értékesítik a termékeiket, míg ezt a gyakorlatot Magyarországon jogszabály tiltja.

A Pick Szeged Zrt.-nek nincs hatása arra, hogy kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak egyes Pick termékeken, így a Picknek nincs befolyása arra sem, hogy a kiskereskedők milyen fogyasztói árakat alakítanak ki

– közölte a vállalat.

Ezek játszanak közre a szalámi árváltozásaiban

A Pick termékek árai között is nagy különbségeket lehet felfedezni: a Rákóczi nemespenészes szalámi jóval olcsóbb mint az eredeti téliszalámi.

A Pick Szeged szerint a szalámik árát egyrészt a termék önköltsége, a logisztikai költségek, a kereskedők által alkalmazott árrés és a termékre rakódó adók határozzák meg. A megemelkedett önköltségeket a cég pedig csak fokozatosan tudja beépíteni az átadási áraiba.

Gyártóként a cég az elmúlt évben a termékelőállítási és logisztikai költségek drasztikus emelkedésével nézett szembe.

Az élősertés ára egy év alatt közel 80 százalékkal emelkedett, ami természetesen megjelent a gyártás során felhasznált húsok árában – jelezte a vállalat.  Az energiahordozók ára megtöbbszöröződött, a csomagolóanyag és gépalkatrész költségek is drasztikusan emelkedtek. Egyúttal növekedtek a bérköltségek is.