Csütörtökre virradóra 6268 új fertőzöttet igazoltak, 107 beteg elhunyt a koronavirus.gov.hu adatai szerint. Utoljára ennyire magas halálozás adatot május 6-án rögzítettek - akkor 106 áldozatról számoltak be -, ami azt mutatja, hogy a negyedik hullám egyre erősödik Magyarországon. Szerdán 74 halálozást jelentettek, a háromnapos hétvégén pedig összesen 152 áldozatot - ami átlagosan 50 főt jelentene.

Jelen pillanatban van egy eset, ami azt mutatja, hogy a tegnapi nap 107 halottat rögzítettek. Valójában a tegnapi nap ez pontosan 30 halottat jelentett, az előző nap is harmincat. Sajnálatos módon a statisztikai iránymutatás a háromnapos hétvégére tekintettel megcsúszott, ennek a statisztikai hibának a következménye, hogy a 107 halott egyetlen nap került kimutatásra.

- adott magyarázatot az adatokra Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, ahogy az RTL Klub Híradó összefoglalta.

Ez viszont azt jelentené, hogy a hosszú hétvégén hunytak el többen: ha csak a szerdai 30 fős áldozati lista többi tagját adnánk hozzá a hétvégi számokhoz, akkor az 182 áldozatot jelentene, ami 60 körüli napi átlagot jelentene, ha viszont a keddi adatokat is hozzávesszük, akkor 226 főt jelentene (napi átlagban 75 feletti halálozás). 

Magyarországon az összesítések szerint a halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta 31 101 főt is elérte, és 885 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.