Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2021-es helyzet ellentmondásosságát jól jellemzi, hogy a költségvetési törvényjavaslat kidolgozói a jelenlegi válságot "V" alakúnak tekintik, ennek azonban ellentmond a Pénzügyminisztérium által 2020-2024-re készített államháztartási mérleg, amely - a megszorítások fennmaradása miatt - egy elhúzódó válságkezelési periódust sejtet. Így megmaradnak a kisadók, a kiskereskedelmet sújtó különadók, és az önkormányzatokat 2024-ig fogja terhelni a megnégyszereződött szolidaritási adó, véglegesen központi adóvá válik a gépjárműadó.

Ugyanakkor továbbra is túlsúlyban lesznek a presztízsberuházások, amelyek kivitelezési üteme azonban még módosulhat. Viszont a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból hiányoznak a szociális ellátórendszer működőképességét javító megoldások. Másként fogalmazva, "műemlékileg védett marad" az évek óta működtetett perverz újraelosztási rendszer - fogalmazott Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) professzora, az Adó- és Pénzügyi Hivatal egykori elnöke a napilapnak.

A kormányzat a bevételek és a kiadások közötti különbségeket az egyes költségvetési fejezetek közötti, illetve fejezeteken belüli átcsoportosításokkal, valamint a tartalékok mobilizálásával kezdte. Egyfelől az év egészére vonatkozó bevételi számítások, valamint másrészt a többletigények azt jelzik, hogy az eddig alkalmazott lépések az év második felében nem folytathatók, sőt előbb-utóbb a presztízsberuházások kivitelezési ütemét is mérsékelni kell. Az sem zárható ki, hogy a költségvetés biztonságának erősítése érdekében külső forrásokat - elsődlegesen az Európai Unió Újjáépítési Alapját - is igénybe kell venni.

Az egészségügyben ahol - a korábban felhalmozott kórházi adósságállomány végleges rendezésén túl - pótlólagos forrásokat kell nyújtani a vírusválság többletköltségeihez: például gondoskodni kell arról is, hogy a megemelkedett igénybevétel miatt elhasználódott eszközöket pótolják, de döntést kellene hozni a már-már feledésbe merült szuperkórház ügyében is. S akkor még nem beszéltünk egy második fertőzöttségi hullám következményeiről. Emellett a kényszerűségből alkalmazott "távoktatás" egy ideig feledtette ugyan velünk az oktatási intézmények működési gondjait, ám az oktatás szeptemberi beindulásával a hiányosságok hirtelen fognak a nyakunkba szakadni - tette hozzá a szakértő.