A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A költségvetési törvényhez az első körben 389 módosító javaslat érkezett, ami az elmúlt évek gyakorlatához viszonyítva meglehetősen szerény termés.

Van esélye a fővárosi fideszes képviselők lobbijavaslatai elfogadásának: az egyik ilyen beadvány kétmilliárd forintot irányozna elő fővárosi földutak pormentesítésére. Gyengíti az elfogadás esélyét, hogy az összeget a képviselők a gyorsforgalmi úthálózat 7,2 milliárdos forrásától vonnák el. Egy erősebb fővárosi fideszes lobbi (többek közt Tarlós István, Pokorni Zoltán és Rogán Antal) hárommilliárd forint többlettámogatást szeretne a fővárosnak adni a Moszkva tér és környéke rehabilitációjára - a forrást a bányajáradékból befolyó pluszbevétel adná. Ha a kormány formailag nem is fog támogatni egy ilyen féllábú, vagyis valós bevétellel alá nem támasztott javaslatot, a Fidesz frakció minden bizonnyal megszavazza, tekintettel a javaslattevők személyére.

Szintén az esélyes módosítók között sorolandó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslata, amely az egyházi támogatások tervezett 10,6 milliárd forintját további 5,3 milliárddal fejelné meg a társasági adóbevételek hasonló mértékű emeléséből. A plusz 5,3 milliárdot kizárólag a katolikus egyház kapná.
Kósa Lajos, a Fidesz másik erős embere szerint az új debreceni stadion építésére kapott tízmilliárd forint kevés, a jelenlegi stadion fenntartására és felújítására 1,2 milliárd forintot javasol. A képviselő a pluszpénzt az áfa-bevételek hasonló mértékű emelkedésből finanszírozná. Bánki Erik, a turizmus területén mozgolódó fideszes képviselő 2,7 milliárd forinttal emelné az 5,2 milliárdos turisztikai előirányzatot, a pénzt a képviselő a beruházásösztönzési előirányzatból venné el.

Acélosabb lehet az ügyészség

Elfogadásra esélyes az a Lázár János és Rogán Antal által jegyzett módosító javaslat, amely közel egymilliárd forinttal, 30,9 milliárd forintra emelné az ügyészség működési támogatását, mondván: a korrupciós nyomozásokra külön csoportot kell alakítani. Az új 55 fős csapat személyi és dologi kiadásait fedezné a plusz egymilliárd - amit a társasági adóbevételek emeléséből teremtenének elő.