Hozzátették: a költségvetés így továbbra is biztosítani tudja a társadalmi célokat szolgáló intézkedések fedezetét, valamint a hazai és uniós forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozását. A tervezett 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel összhangban a hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka.

Az államháztartás központi alrendszere 2018 első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta. Az előzetes számok alapján a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak az idei első tíz hónapban. Idén októberben a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiánya közel megegyezett az előző év azonos hónapjának adatával - idézi a közleményt az MTI.

A PM közölte: a kormány gazdaságfehérítő intézkedései és a bővülő lakossági fogyasztás nyomán 2018 első tíz hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó esetén amellett keletkezett 209 milliárd forinttal több bevétel, hogy továbbra is a magyar munkavállalók jövedelmét terheli az EU-ban a harmadik legalacsonyabb jövedelemadó.

A közlemény szerint a biztosított munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok 224,4 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi október végéig befolyt összeget.

Kiemelték, hogy októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel, így 472 milliárd forintra emelkedett az idén a költségvetésbe érkezett uniós bevételek összege, ami az év hátralevő részében még jelentősen nőhet.

A tárca ismertette, hogy a novemberi hosszú hétvégére való tekintettel már október utolsó napjaiban elindították a központi költségvetési szervek a bérkifizetéseket, az utalások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Ezzel egyidőben a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, amely mintegy 30 milliárd forintos kiadási tételt jelentett. Emellett októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern városok program, Egészséges Budapest program) finanszírozása.

A közleményben rámutatnak, hogy az elmúlt évek alatt a magyar gazdaság egyértelműen stabillá, növekedése pedig kiegyensúlyozottá vált. 2018 második negyedévében kiemelkedő mértékben, éves összevetést tekintve 4,9 százalékkal bővült a hazai GDP.

Jelezték: Magyarországon ma már közel 4,5 millió embernek van munkája, azaz 770 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékon áll. Mindez azt mutatja, hogy eredményes a béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika. Ennek köszönhetően a magyar családok életszínvonala érdemben javulni tud, miközben a költségvetés bevételei is emelkednek.