Orbán Gábor: A Tilos beadott egy jó pályázatot, a versenyben nem volt riválisa, és a történet itt véget is ér
Orbán Gábor: A Tilos beadott egy jó pályázatot, a versenyben nem volt riválisa, és a történet itt véget is ér

Orbán Gábor: A Tilos beadott egy jó pályázatot, a versenyben nem volt riválisa, és a történet itt véget is ér

Szeptember 22-én a Médiatanács heti hírlevelében - két és fél sorban, de közvetlenül a három bekezdéses, a Netflix hollandiai regionális központjánál tett gender-bejelentés előtt - közölte, hogy a Tilos Rádió nyerte el a 90,3 MHz-es frekvencia használati jogát 10 évre. Kis hír, de fontos hír volt, azonban a narratíva és az értelmezés meglátásom szerint jelentésen félrecsúszott és átpolitizálódott. Ami nem olyan nagyon meglepő, de nem mennénk el amellett, hogy ezt megpróbáljuk a helyére tenni és a helyén kezelni. Az érdekel minket a leginkább, hogy a nonprofit rádiózás ma miről és hogyan szól. A Napi.hu mai podcastjának vendége Orbán Gábor, a Tilos Rádió ügyvezető igazgatója.
Szabó M. István, 2022. október 5. Fotó: Napi.hu

Ha kézenfekvő megoldás lenne is, nem a Tilos Rádió frekvenciapályázatának rejtelmeivel kezdtük a beszélgetést, mert egy friss hír arról szól, hogy a Tilos Rádió egyik innovációs pályázaton a Google-től kap, illetve nyert el komoly mértékű támogatást.  

A Google News Initiative Europe pályázatán két magyarországi projektet emeltek így ki, az egyik a Tilosé a Civil Rádióval és a Nyelv és Tudománnyal közösen összeállított Koffair nevű projekt kap támogatást. De milyen támogatást és mihez? (a rádiózást interaktívabbá tevő eszközök fejlesztését tűzte ki célul).

"Egy-másfél év alatt eljuthatunk vele oda, hogy elkezdhetjük alaposan feldolgozni az archívumunkat. Mi ezt magunk között nemzeti kincsnek nevezzük, és ha sikerül, a Tilos több mint 30 éves működéséből nagyjából 20 év műsorfolyamát lehetne keresőszavas megoldással feldolgozni és kereshetővé tenni" - magyarázta Orbán Gábor.

Vissza a 90.3 MHz-re

A nyertes Google-pályázat érdekessége, hogy az internetes platform fejlesztését szolgálja, miközben a nagy hír az, hogy a Tilos nemrég megnyerte azt a frekvenciát a médiahatóságnál, amit eddig is használt. Ám amit szeptember elején időlegesen el kellett hagynia, és azóta a rádió csak az interneten elérhető.

Arra a hírre, hogy a Tilos Rádió frekvenciát nyert, szinte azonnal megjelentek a különböző politikai színezetű  narratívák - gyakorlatilag anélkül, hogy a mögöttes tartalomról és arról a munkáról, ami a pályázó közösség oldaláról ebbe a projektbe került, akár csak névértéken is szó esett volna.

A pályázatra adott reakciók, illetve annak az átpolitizálására engem nem lepett meg. Pedig erről nem volt szó... Persze, mindenbe bele lehet vinni a politikát, és mindenre rá lehet húzni, hogy akkor ez arra egy reakció. De ez így egy tévedés. Egyetlen rossz része volt a sztorinak, az, hogy nekünk az FM-en el kellett hallgatni, mert a frekvenciapályázat és a lejáró engedélyek nem fedték le teljesen egymást. .... De egy korrekt eljárásban vettünk részt, és szakmai döntés született.

- mondta a Tilos ügyvezető igazgatója. Aki szerint ez a történet itt véget is ér, mert a közösség döntött úgy, hogy tovább akarja csinálni azt, amit évtizedek óta végez, és az 500 oldalas pályázat pedig végül megfelelő biztosíték volt ahhoz, hogy további 10 évre megkapják a sugárzási engedélyt.

Az FM-re visszaköltözés még folyamatban van. A Médiatanács várhatóan napokon belül elkészíti a szerződést, amit egy engedélyezési eljárás néhány hetes procedúrája követ, és október végén ismét a 90.3 MHz-en szólhat a közösségi rádió.

Hány ember munkája alakítja, tartja most mozgásban a Tilost? Igaz-e, hogy le kell zárni a rezsiköltségek elszállása és a komfort hiánya miatt az egyik stúdiót télre - és mi köze van ennek a legtöbb magyar háztartáshoz? Mire elég a Tilosban a személyi jövedelemadó egy százalékokból évente befolyó mintegy 20 millió forintnyi adomány? Miben szenved leginkább hiányt most a rendszer?

Ezekre a kérdésekre is születtek alapos válaszok, de ezek megismeréséhez el kell indítani a fenti videót.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Orbán Gábor: A Tilos beadott egy jó pályázatot, a versenyben nem volt riválisa, és a történet itt véget is ér

Szeptember 22-én a Médiatanács heti hírlevelében - két és fél sorban, de közvetlenül a három bekezdéses, a Netflix hollandiai regionális központjánál tett gender-bejelentés előtt -...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.