Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ellenzéki frakciók ezt azon a közös sajtótájékoztatón jelentették be, amit azután tartottak, hogy kivonultak a parlament hétfői üléséről.

Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt, hogy a kormány és a Fidesz egy olyan "propagandanapot" tervezett a parlamentben, amelynek az volt a célja, hogy elterelje a figyelmet a valóságról. A "rabszolgatörvény" sárba tiporja a munkavállalók jogait, ellehetetleníti a szakszervezetek munkáját, "koncként dobja oda a magyar munkást a tőke elé".

Az ellenzék nem hagyja, hogy szétverjék a "rabszolgatörvény" miatt létrejött összefogást és azt sem engedik, hogy ez a kérdés lekerüljön a napirendről - szögezte le. Nemcsak a 400 óra túlmunkával van baj, hanem a bérek alacsony szintjével is - hangsúlyozta.

Az ellenzéki egységet a Suzuki gyárban is meg akarják mutatni, mert a cég nemcsak a túlórák számát akarja megemelni, hanem "sárba tiporja" a jogszabályokat is.

Varju László (DK) azt mondta, hogy az ülésteremben a kormánypártok nem a valóságról akarnak beszélni. A korábban elfogadott "rabszolgatörvény" ellen nagyon sok helyen tüntetnek az országban, két és fél millió ember üzeni a kabinetnek, hogy elég volt abból, amit csinálnak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kijelentette, nem hajlandóak órákon keresztül hallgatni azt a sok hazugságot, amivel a miniszterelnök és kormánya "traktálja" az embereket. Ez nem a családok, hanem a rabszolgák éve, de az ellenzék egységesen lép fel, együtt marad és közösen képviselik a magyar emberek millióinak érdekeit - nyomatékosította az elhangzottakat.

MTI Fotó
Illyés Tibor

Csárdi Antal (LMP) azt mondta, hogy nem kívánnak asszisztálni a kormánypárti padsorokból várható "hazugságáradathoz". A kabinet a "rabszolgatörvény" elfogadásakor véglegesen szembefordult dolgozók többségével, az ellenzéknek pedig az a feladata, hogy lépéseket tegyen az így kialakult helyzetben - tette hozzá. Azért mennek a Suzuki gyárhoz, hogy egy határozott üzenetet küldjenek azoknak a cégeknek, akik a "rabszolgatörvényben" látják a saját fejlődésük lehetőségét - tette hozzá.

Jakab Péter (Jobbik) szintén azért bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt, mert nem vesz részt a hétfői ülésen. Szavai szerint a "nemzeti ellenállást" mind a parlamentben, mind az utcán folytatni fogják, egészen addig, amíg "ezt az aljas rendszert le nem bontjuk".

Az idei év elejére a Fidesz félmillió szavazót veszített el - emelte ki. Egy ilyen esetben egy demokratikus kormány elkezdene egyeztetni az ellenzékkel és a szakszervezetekkel és esetleg visszavonná az olyan vitatott döntéseket, mint a "rabszolgatörvény" - folytatta beszédét. Ehelyett az Állami Számvevőszéket hívták segítségül, hogy betiltsák az ellenzéket - fogalmazott.

Hadházy Ákos (független) arról beszélt, hogy nem fogják tovább elfogadni azokat a megalázó játékszabályokat, amelyek nem biztosítják az ellenzék számára az azonos esélyeket.

Szél Bernadett (független) azt mondta, nem vesznek részt a "propaganda hétfőn", mert nekik azokkal az emberekkel van dolguk, akiknek a képviseletét a kormánypártok nem vállalják fel.

Az esemény végén a képviselők kérdésekre nem válaszoltak.