Márciustól magasabb fizetést kapnak a miniszterek - derül ki a kormány honlapján közzétett adatokból. Eszerint

  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes,
  • Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője,
  • Rogán Antal  a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere,
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Nagy István agrárminiszter

havonta 1 979 400 forintot kap a miniszteri posztért, mindannyiuk adatlapján szerepel továbbá az országgyűlési képviselői tiszteletdíj, ami további 891 000 forint fejenként.

Van 1,7 milliós és 5 milliós fizetés is

Trócsányi László, igazságügyi miniszter havi bruttó fizetése 1 741 600 forint. Palkovics László, a Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Benkő Tibor honvédelmi miniszter szintén 1 979 400 forint bruttó kap havonta.

A tárca nélküli miniszterek közül Bártfai-Mager Andrea bruttó havi fizetése 5 millió forint és Süli János szintén 5 millió forintot kap havonta bruttóban.

Mennyi a nettó?

A 1 979 400 forintos, azaz csaknem kétmilliós miniszteri bruttó fizetés nettóban - kedvezmények nélkül - több mint 1,3 millió forintot jelent. Az 891 ezer forintos országgyűlési képviselői tisztelettíj nettóban több mint 592 ezer forintot jelent. Az ötmillió forintos havi bruttó havonta - szintén kedvezmények nélkül - nettóban meghaladja a 3,3 millió forintot.

A képviselői és miniszteri fizetésekről még tavaly döntött a parlament. Az akkor elfogadott szabályok szerint a miniszterelnök a minisztereknek személyi illetményt állapíthat meg. Az alapilletménytől eltérő személyi illetményt a miniszterelnök évente állapítja meg a tárgyév március l-jétől a következő év február végéig terjedő időszakra, és minden évben felülvizsgálja.