Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfőbb ügyész meghívásról az után döntöttek, hogy kiderült, a magyar kormány kivette azokat a számlákat az Európai Bizottságnak leadandó csomagból, amelyeket Tiborcz István volt cége, az Elios állított ki az elvileg az unió által is finanszírozott közvilágítási projektekről. A dokumentumokat ugyanis az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) nem tartotta megfelelőnek. Az EP költségvetési bizottságának ülése március 4-én lesz - értesült a HVG.

A számlák visszavonását elsőként Jávor Benedek európai parlamenti képviselő hozta nyilvánosságra. A magyar kormány ezzel 13 milliárd forintról mondott le, amit korábban az uniótól remélt megkapni.

A Legfőbb Ügyészség egyelőre azzal reagált az információra, hogy Polt Péter semmilyen meghívást nem kapott az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságától - írta a lap.

Polt Péter EP-s meghívásáról Jávor Benedek számolt be a Facebook oldalán:

A bizottság az uniós források otthoni elköltését ellenőrző másfél évvel ezelőtti magyarországi útjának folytatásaként a zöld frakció javaslata alapján hívta meg Polt Pétert, hogy megvitassunk egy sor olyan kérdést, ami már a tényfeltáró látogatásunk során is felmerült. Az Európai Ügyészséghez csatlakozás kérdése, a szervezett bűnözés elleni fellépés, vagy a nemzetközi együttműködések kérdése mellett a legfontosabb kérdésként az OLAF-jelentések magyarországi bizonyítékként való elfogadásának kérdése is napirendre kerül. Vajon miért nem tudja elfogadni az ügyészség az OLAF által gyűjtött információkat, és miért jutnak a magyar hatóságok számos kényes ügyben sorozatosan más következtetésre, mint az OLAF? Miért véli úgy számos ügyben az ügyészség, hogy az OLAF által gyűjtött bizonyítékok nem elfogadhatóak?

Frissítés:

Kedd délután Polt Péter levélben jelezte, hogy nem vesz részt a meghallgatáson.