Míg a megelőző hónapokban havi átlagban 2338 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, addig augusztusban "csak" 1307 ilyen eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok. A visszaesés ugyan 42 százalékos, de ez ilyenkor minden évben megtörténik, hiszen a cégbíróságokon is van nyári szabadság - mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Tóth szerint szeptemberben visszatérnek az augusztust megelőző időszak magas havi értékei, hiszen a korábbi trend nagyon stabil növekedést mutatott, és sem a cégbírósági eljárásban, sem a gazdaság állapotában nem következett be olyan fordulat, amely ennek az ellenkezőjére utalna.

Kényszer-végelszámolás helyett törlés

Augusztusban az előző havinál 6 százalékkal kevesebb, összesen 1563 céggel szemben indult végelszámolás. Bár ez a tavaszi 3-4 ezres havi adatoknál sokkal kedvezőbb eredménynek tűnik, a jelenség mögött valójában eljárásjogi változások húzódnak meg - írta az Opten. A hatóságok által eddig előszeretettel alkalmazott kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés váltotta fel, ezért a március-májusi havi csúcsokhoz képest júliusban és augusztusban ugrásszerű csökkenés következett be ebben az eljárásformában. Azt, hogy nem beszélhetünk érdemi javulásról, jól mutatja, hogy a tavalyi nem egészen 1500-zal szemben idén augusztusban 2600 cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok" - tette hozzá az igazgató.

Több céget jegyeztek be az elmúlt hónapokban

A decembertől márciusig tartó cégalapítási hullámot követő áprilisi mélypont után hónapról hónapra emelkedik a cégalapítások száma. A tavaly jellemző havi 3-4 ezer cégalapítást ugyan még nem értük el, de az áprilisi 1800-hoz képest az augusztusi 2800 új cég komoly növekedést jelent.

A cégalapítási kedvet már régóta nem tartjuk a gazdasági kilátások fokmérőjének, sőt egy kicsi és szűkülő gazdaságban, az "egymillió vállalkozás országában" már ennek a 2800 cégnek a tulajdonosát is érdemes lenne megkérdezni arról, vajon mi vezette a cégalapításra - véli Tóth Tamás.

QP | Quality Placement