Negyedével több pozícióból válogathatnak a munkakeresők, mint tavaly ilyenkor és 16 százalékkal többen is néznek új munkahely után.

A legnagyobb hazai álláskereső oldalra feltöltött hirdetések száma 29 százalékkal emelkedett  tavalyhoz képest a harmadik negyedévben, szeptemberben harmadával több új pozíciót pályázhattak meg a munkakeresők. A hirdetési kategóriák listáját továbbra is a szakmunka vezeti, amely az elmúlt negyedévhez képest 22 százalékot növekedett, ezt az értékesítési és kereskedelmi, valamint a gyártás/termelés kategória követi.

Legyen szakmai tapasztalat, de ne túl sok

A legtöbb hirdetést (35 százalék) egy és három év közötti szakmai tapasztalattal rendelkező pályázóknak adják fel. Ezt a 3-5 év közötti szakmai tapasztalat követi. Szembetűnő, hogy minden negyedik hirdetés egyáltalán nem igényel szakmai tapasztalatot, vagy delegáltan pályakezdőknek is szól. A jelentkezések eloszlása hasonló arányt követ: minden harmadik jelentkezést 1-3 év közötti szakmai tapasztalattal adják fel.

A negyedévben a már korábban is igen kedvelt adminisztratív, asszisztensi, irodai munkai pozíciókra érkezett a legtöbb jelentkezés, ezt az értékesítés és kereskedelem kategóriája, majd a szakmunka követte. Utóbbiban leginkább a bolti eladói, pénztárosi, raktárosi és sofőri állások keresettek.

Mérnökből és it szakemberből is nagy a munkaerőhiány, de szakmunkásokra is nagy szükség van. Az utóbbin belül a bolti eladók, az eladó-pénztárosok, a pékárueladók, a húseladók, a csemege- és sajtpulteladók most a legkeresettebbek: idén 35 százalékkal több ilyen pozícióra kerestek munkavállalót a cégek, mint tavaly ilyenkor, és az előző negyedévhez képest is 29 százalékos a növekedés - írta a a Profession.hu.