Az Európai Központi Bank (ECB) igen kevés, mindössze 124 millió euróért vásárolt államkötvényeket az elmúlt héten másodlagos értékpapír-piaci intervenciós programjának (SMP) keretében - jelentette be a bank hétfőn. Az összeg ugyanakkor egy hete még ennél is kisebb, 63 millió euró volt. A frankfurti intézmény így már összesen 219 milliárd euró értékben vásárolt állampapírt SMP-programjának 2010 májusi elindítása óta.

A bank minden hétfőn az előző héten lezárt tranzakciókról közöl adatokat. Az ECB arra vonatkozóan nem közöl információt, hogy mely államok kötvényeit vásárolja. Kereskedők azonban úgy tudják, hogy a bank portugál állampapírokat vásárolt a múlt héten, hogy csökkentse a jelentős adóssággal küszködő ország állampapír hozamait. Egy hete hétfőn az irányadó tízéves portugál szuverén kötvény hozama egy százalékpontot meghaladó emelkedéssel 16 százalék fölé - Portugália eurócsatlakozása óta nem mért magasságba - ugrott a londoni kereskedésben.

A Capital Economics egyik londoni elemzője akkor azt mondta, hogy jóllehet a Portugáliának nyújtott előző segélycsomagnak 2012 végéig teljes mértékben fedeznie kellene a portugál finanszírozási igényeket, ilyen kötvényhozamok mellett azonban az ország jó eséllyel újabb külső segítségre szorulhat jóval az év vége előtt.