Tavaly április óta foglalkoznak a koronavíruson átesett betegek állapotával a Szent Ferenc Kórházban - mondta Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója az ATV-ben. Azt vették észre ugyanis, hogy a Covid-19-betegségen átesett betegek miután meggyógyultak, sok egyéb panasszal jelentkeztek náluk. Innentől kezdve kezdtek el foglalkozni a poszt-Covid tünetegyüttessel.

A járvány első időszakában az ízlelés és szaglás elvesztését a korai fertőzés jeleként rögzítették, míg most az újabb vírusvariánsok esetében az aktív fertőzés után is kialakulhat az íz-és szaglásvesztés. Ez akár hetekkel vagy hónapokkal később térhet vissza a megszokotthoz - mondta a főigazgató.

Fáj a mellkas

A száraz köhögés és a gyengeség az aktív szakaszban is előfordul koronavírus után, de a szív környékéről jövő fájdalmak, mint például a szívizom gyulladása, újdonság és félelmetes. Az egyik a mellkasi fájdalom, ami nem terhelés miatt jelentkezik, a másik pedig az újonnan kialakuló ritmuszavarok. Az orvos elmondta, hogy ezek nagy része ártalmatlan, de amit a szív körül érzünk, az mindig ijesztő, ezért gyorsan ugranak rá az emberek.

Nyugtalan alvás

A fulladás egy olyan tünet, aminél azt figyelik, mi a maradandó, és mi az, ami egy ideiglenes állapot miatt van. Az alvászavarokat sokszor nem fogalmazzák meg a betegek, csak hetekkel később tűnik fel neki, hogy nem tudják végigaludni az éjszakákat.

A leghosszabb idő alatt a poszttraumás stressz szindróma alakul ki, amely két-három hónappal a betegség után keletkezik.

Toldy-Schedel Emil szerint ezeket a tüneteket külön-külön ismerik az orvosok, de ezeket egyben kell kezelni annak érdekében, hogy a betegek a koronavírus hosszú távú hatásaiból is teljesen fel tudjanak épülni.

A kórházigazgató szerint helytálló az a megállapítás, hogy egyre több fiatal jelentkezik ilyen tünetekkel rehabilitációra, már csak azért is, mert egyre fiatalabb korosztály kapja el az új típusú vírust, valamint az idősebbek már védettebbek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak azoknál jelentkeznek ezek a tünetek, akik intenzív osztályon élték túl a vírust, hanem az otthon lévőknél is - olvasható az atv.hu oldalon.