A kutatók háromféle hosszú Covid típust azonosítottak, mindegyiket sajátos, jellemző tünetekkel - írja több szakmai cikkre hivatkozva az Orvostovábbképző Szemle Online.

A hosszú Covid állapotot a szerteágazó, nagyszámú tünetei miatt nehéz volt definiálni, de a King's College London kutatói új munkájukban három különböző profilt azonosítottak.

A londoni kutatócsoport 1459 olyan személy adatait elemezte, akiknek a hosszú Covid vagy poszt-Covid szindróma definíciója szerinti 84 napnál vagy 12 hétnél tovább voltak tünetei.

A háromféle profil

  1. Azt találták, hogy a legtöbb egészségügyi ellátásba került beteg idegrendszeri tünetekkel - fáradtság, agyi köd és a fejfájással küszködött- ez a betegség altípus volt a legelterjedtebb a 2020-2021 telén uralkodó Alpha változat és a 2021-ben domináns Delta változat által okozott fertőzöttek között.
  2. A második leggyakoribb a légúti tünetcsoport volt: mellkasi fájdalom és súlyos légszomj jelentkezett, ami tüdőkárosodásra utalhat. Ez a tünetegyüttes volt domináló az eredeti SARS-CoV-2 törzs okozta betegségek esetén, 2020 tavaszán, amikor az embereket nem oltották be.
  3. A harmadik csoportba tartozók sokféle fizikális tünetről számoltak be, beleértve a szívdobogásérzést, az izomfájdalmakat és a fájdalmat, valamint a bőr- és hajelváltozásokat. Ennek a csoportnak voltak a legsúlyosabb, több szervet érintő tünetei - írták a kutatók.
A kutatók megállapították, hogy az az eddig vizsgált változatok alapján altípusok hasonlóak voltak az oltott és beoltatlan emberekben, azonban a hosszú Covid kockázatát csökkentette az oltás.

Ha voltak is apró különbségek a tünetekben az a járvány során megváltozott egyéb tényezőkre, például az évszakra, a szociális viselkedésre és a kezelésekre vezethetők vissza.