A LeadING HUBE a gazdasági teljesítmény lassulását vetíti előre a második negyedévben, ám könnyen lehet, hogy ez mégsem lesz akkora mértékű, mint amilyenre jelenleg számít a piac - adta hírül a modell "gazdája", Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. (A KSH szerdán publikálja első becslését a GDP idei második negyedévi alakulásáról.)

A hó/hó LeadING HUBE indikátor azonban tovább csökkent, méghozzá 17 hónapos mélypontot érve el augusztusban. Ezzel szemben az év/év mutató bár esett, de továbbra is magas szinten tartózkodik. Összességében mindez a lassulás irányába mutat.

A hó/hó LeadING Robust szintén hónapról hónapra veszített értékéből a második negyedévben. Ez is inkább a gyengélkedés jele lehet. A helyzetértékelést nehezíti azonban, hogy az év/év indikátor 22 hónapja nem látott csúcsra emelkedett. Még távolabb tekintve, a második félévben a LeadING mutatók egyértelműen a gazdasági teljesítmény fokozódását jelzik. A második negyedévi GDP-növekedést illetően pedig 3,5 százalékos növekedésre számít Virovácz, jelentős felfelé mutató kockázatokkal övezve.